V lednu nám zavřelo 280 hospod, tvrdí třetí největší producent piva. Končí hlavně ty menší

Finanční správa oznámila, že za leden 2017 zavřelo 135 hospod a restaurací. S tím ale nesouhlasí koncern Heineken, třetí největší producent piva v České republice, který vlastní například Krušovice nebo Starobrno. Zpravodajskému webu Českého rozhlasu napsal, že od nového roku mu zavřelo 280 podniků. Což je třikrát víc než v prosinci a dvakrát víc než uvádí finanční správa pro celou republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo (ilustrační foto)

Pivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„V lednu se nově registrovalo 111 a ukončilo činnost 135 daňových subjektů s převažující činností první vlny evidence tržeb,“ řekla Zpravodajskému webu Českého rozhlasu Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství.

Vlastník pivovarů Krušovice, Starobrno, Zlatopramen, Březňák a dalších, koncern Heineken, ale uvádí zcela jiné počty. „V porovnání se začátkem letošního roku evidujeme několikanásobně větší úbytek provozoven z důvodu zavedení EET. Celkem jich je 280,“ informovala Jana Austová Pikardová ze společnosti Heineken a dodává, že šlo výhradně o podniky, do kterých dodává pivo pouze jejich koncern.

Nezavřelo 104 hospod, ale víc než 420, tvrdí pivovary. Čísla jsou průkazná, stojí si za svým Babiš

Číst článek

Finanční správa už dříve informovala, že si je svými údaji jistá. „Každý podnikatel, který začíná podnikat nebo své podnikání ukončuje, má zákonnou povinnost tuto skutečnost oznámit správci daně,“ informovala Petlachová. „Jedná se tedy o prostý součet záznamů.“

Pivovary jsou si ale svými údaji jisty také. „Každý obchodník má svou oblast a ví, kolik hospod mu zavřelo," vysvětlil Zpravodajskému webu Českého rozhlasu majitel Rodinného pivovaru Bernard Stanislav Bernard.

239 versus 818

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v půlce ledna prezentoval informace od finanční správy za měsíc prosinec. „Zavřelo 104 hospod, ale vzniklo 370 nových hospod,“ řekl Babiš. To společně s údaji za leden dává počet 239 zavřených hospod od zavedení EET.

Zpravodajský web Českého rozhlasu ale kontaktoval největší producenty piva v České republice a zjistil, že zavřelo nejméně 818 hospod a restaurací, tedy téměř tři a půl krát víc.

Hospoda, restaurace, pohostinství, pivo (ilustační foto) | Foto: Filip Jandourek

„V oblasti Čech se jedná o uzavření přibližně dvou set restaurací a hospod. Na Moravě se pohybuje počet kolem 180 podniků,“ hlásí Heineken. Pivovar Staropramen v polovině ledna uvedl, že zavřelo téměř sto hospod, do kterých dodává pivo. Nové údaje pivovar nestihl dodat. Pivovar Bernard tvrdí, že od prvního sčítání se situace nezměnila. Činnost tak podle Bernardu ukončilo 70 hospod a restaurací.

Také pivovar Svijany uvádí, že stále „evidují 150 restaurací“, které ukončily činnost od zavedení EET. Předpokládá ale, že v nejbližší době zavřou další podniky. „Na základě důkladné analýzy našich odběratelů předpokládáme, že v následujícím období ukončí činnost minimálně dalších 60 provozoven,“ dodal ředitel pivovaru Roman Havlík. Všechny čtyři uvedly, že v jejich případě se jedná o podniky, které čepují výhradně jejich pivo.

V některých případech šlo o soutoč

„Za období prosinec 2016 a leden 2017 registrujeme reálný pokles o 25 provozoven, je to oproti letům minulým pokles,“ řekl Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr. Pivovar Litovel hlásí nejméně tři desítky zavřených hospod. „Z celkem 1060 aktivních odběratelů se nám v prosinci odhlásilo 9 odběratelů,“ řekl statutární ředitel pivovaru Polička Karel Witz.

„Šestnáct našich zákazníků avizovalo, že končí kvůli EET, z toho u šesti šlo o soutoč s jiným pivovary. Od 1. prosince skončili ještě tři zákazníci (dva byli na soutoči s jiným pivovarem), ale bylo to z rodinných nebo zdravotních důvodů,“ informovala Kamila Diepoldová z Tradičního pivovaru Rakovník.

O zavřených hospodách máme přehled. Co řekl Babiš, je blbost, tvrdí pivovarník Bernard

Číst článek

„Skončilo osm hospod, z toho pět hospod bylo našich a na třech hospodách šlo o soutoč,“ řekl Josef Hlavatý z pivovaru Primátor. „Zavřelo 15 provozovatelů,“ řekla Eva Hendrychová z pivovaru Ferdinand. Podle ní ale někteří provozovatelé ihned po uzavření otevřeli nový podnik.

Většina pivovarů udává, že úbytek hospod se zatím drží v řádech jednotek procent a doufá, že se už jejich počet příliš nezvýší. „Doufáme, že celkový úbytek restaurací nepřesáhne 10 procent,“ řekl Pluháček.

Je samozřejmě možné, že některé hospody jsou kvůli soutoči uvedeny v anketě dvakrát. Je ale velmi nepravděpodobné, že jde o větší číslo.

Největší pivovary nechtějí informace zveřejnit

Největší české pivovary se nechtěly ankety zúčastnit. „Nechceme poskytnout konkurenci informace,“ řekl Vilém Štěpánek, obchodní ředitel koncernu Lobkowicz, který vyrábí piva jako Rychtář, Černá Hora nebo Klášter a je pátým největším producentem piva v České republice. Informace nechtěl poskytnout ani Budějovický Budvar, který patří státu.

NEPOUZIVAT | Foto: Filip Jandourek

Největší producent piva, Plzeňský Prazdroj, má na věc stejný názor. „Význam jakékoliv statistiky se z našeho pohledu přeceňuje, pouze čísla totiž nevysvětlují důvody změn v celkovém fungování sektoru pohostinství, vyvolaných jak společenským vývojem tak i narůstající administrativní a regulatorní zátěží,“ vysvětlila Jitka Němečková z pivovaru Plzeňský Prazdroj, proč se nechtějí ankety zúčastnit.

Problémem je i protikuřácký zákon

Hospody podle pivovarů nezavírají pouze kvůli elektronické evidenci tržeb. „Důvodem není jen vstupní investice v řádech tisíců korun kvůli elektronické evidenci tržeb, ale i další příčiny jako je tzv. protikuřácký zákon, změna loterijního zákona i aktuální plošné zdražování nebo stagnující konzumace čepovaného piva,“ vysvětlila Monika Harčaríková z pivovaru Litovel.

Pivovary hospodám s EET pomáhají. Není pravda, co říká Babiš, tvrdí svaz pivovarníků

Číst článek

Podle Heinekenu zavírají hlavně menší hospody především na vesnicích. Nejčastěji se jedná o podniky, které nemají kuchyně a jejich provoz je tak závislý na prodeji alkoholu. „Hospodští by za současné situace ocenili především snížení DPH u čepovaného piva,“ vysvětlila Austová Pikardová.

S tím souhlasí také Jitka Němečková. „Sektoru by významně pomohlo i zavedení dalších podpůrných daňových nástrojů. Jako nejefektivnější se nám jeví ještě výraznější snížení DPH na stravovací služby a snížení DPH na pivo pro hospody,“ řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme