V Ženevě se opět jedná o Sýrii. Samotní Syřané už v průlom nevěří

Po šesti letech občanské války už Syřané nevěří v mírové rozhovory. Zásadní průlom neočekává ani zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Přesto se po deseti měsících ve čtvrtek v Ženevě opět sejdou zástupci syrské vlády a opozice. Bavit se budou o budoucím politickém uspořádání země. Otázky příměří a humanitární pomoci má řešit paralelní série jednání v kazachstánské Astaně. Jenže obyčejní Syřané, kteří ze země uprchli, nevěří, že se politici na něčem dohodnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivec syrské opozice demonstruje v Londýně na podporu obyvatel Aleppa

Příznivec syrské opozice demonstruje v Londýně na podporu obyvatel Aleppa | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Alisdare Hickson

"Co vám budu říkat, pane. Je to beznaděj. Žádný mír v dohledné době nevidím," říká starší pán, který porcuje maso v syrské restauraci na okraji egyptské Káhiry. Jméno neřekne, jako uprchlík se nechce zviditelňovat. Do Egypta přijel před rokem. Pochází z okolí Damašku, kde donedávna zuřily boje mezi armádou a povstalci.

"Pokud nastane mír, samozřejmě se vrátím. Copak chce někdo jen tak opustit svou zemi? Kéž by boje skončily už zítra. Když to ale sleduju, nevěřím tomu. V Sýrii bojuje celý svět. Lidi tam zabíjí režim, stejně jako povstalci," říká.

Syrská komunita v Egyptě čítá asi 150 tisíc lidí. Žijí hlavně v pouštním satelitním městě 6. říjen asi třicet kilometrů od centra Káhiry. Mají tu celý syrský trh včetně kaváren a restaurací. Fáris tu během pěti let, kdy je ze Sýrie pryč, vybudoval moderní kavárnu s vodními dýmkami.

Palmýře hrozí totální destrukce. Islamisté přivážejí k antickým památkám další výbušniny

Číst článek

"O mírové rozhovory se sice zajímám, už pět let ale žiju v téhle horečce. Nejdřív to byly rozhovory Ženeva 1, pak přišly rozhovory Ženeva 2. Potom byla různá zasedání. Na každém zasedání se dohodli, že bude další zasedání. Je to beznadějné," vysvětluje.

Hned Fárisovy kavárny má krámek se syrskými potravinami Isám. "Ženevské rozhovory jsou naprosto o ničem. Ti, kdo tam mluví za opozici, nemají na bojišti žádný vliv. Tohle je, myslím, už čtvrtá Ženeva, ne?" říká ironicky Isám. V Damašku nestihl dokončit vysokoškolská studia. Kdyby se teď vrátil, musel by okamžitě do armády. "Přeci nepůjdu bojovat proti kamarádům! Mám známé jak na straně vlády, tak na straně povstalců."

Jako jedinou cestu k vyřešení syrského konfliktu vidí Isám dohodu Ruska a Spojených států. "Bašár Asad už není důležitý. Je to jen figurka na šachovnici velkých zemí," myslí si Isám a dodává, že polovina bojovníků v Sýrii jsou cizinci, ať už bojují za režim, nebo proti němu.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme