Jste terorista? Ne, běžkař. Muže z Venezuely cestou na mistrovství světa deportovali

Poprvé v životě závodil na sněhu. Jeho běžkařský styl vzbuzoval úsměvy a desetikilometrovou kvalifikaci na MS v Lahti ani nedokončil. Venezuelan Adrian Solano si ale malé vítězství připsal už na startu tím, že se do Finska vůbec dostal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adrian Solano

Adrian Solano | Zdroj: ČTK

Adrian Solano figuruje v nominaci Venezuely na MS v klasickém lyžování ve Finsku, přestože nikdy nezávodil na sněhu. Doma trénuje na kole a na šampionát se měl připravovat ve Švédsku, jenže jeho cesta do Skandinávie se zadrhla v polovině ledna při mezipřistání v Paříži. Na Letišti Charlese de Gaulla ho zadržela policie.

Policisté se ho ptali, jestli je terorista nebo jestli nepašuje drogy. „Vysvětloval jsem jim, že cestuji do Švédska, abych tam trénoval na mistrovství světa, ale nevěřili mi, že ve Venezuele může být běžkař. Měl jsem s sebou jen 28 eur, takže mě obvinili z ilegálního přistěhovalectví,“ líčil zadržení 22letý závodník pro server El Estímulo.

Nepomohl mu ani platný pas ani jeho jméno na seznamu účastníků mistrovství světa. Místo Švédska strávil několik dní v Paříži a nakonec byl deportován zpět do Jižní Ameriky. „Cítil jsem se diskriminován kvůli svému vzhledu a stylu oblečení. A taky jsem přišel o měsíc tréninku,“ povzdechl si.

Už to vypadalo, že start MS v Lahti nestihne, ale pomohl mu finský podnikatel a bývalý televizní komentátor Aleksi Valavouri. Venezuelanovi zaplatil další letenku do Skandinávie, tentokrát s mezipřistáním v Amsterdamu.

Start kvalifikačního závodu nakonec Adrian Solano stihl a naplnil Coubertinovo heslo, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Jeho účast na šampionátu ale byla místy až komická. Na start ho museli dotlačit a při svých prvních závodních metrech na sněhu upadl.

Jeho krajan Bernardo Baena, který startoval o půl minuty později, ho předběhl už po několika metrech, stejně jako všichni ostatní lyžaři desetikilometrové kvalifikace. Vyčerpaný ale smějící se Solano po několika dalších pádech svůj boj v polovině vzdal.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme