Zachraňte Lulu a Simbu. Medvědice a lev jsou jediní, kdo přežil válku v mosulské zoo

UVNITŘ VIDEO. Vynořili se za mřížemi svých klecí, vyhublí a pokrytí špínou. Medvědice Lula a lev Simba jsou jediní obyvatelé zoo v iráckém Mosulu, kteří přežili boj o džihádisty okupované město. Další zvířata zabily rakety, choroby nebo se kvůli hladu pozabíjela navzájem; jiná zmizela beze stopy. O Lulu a Simbu teď pečuje „válečný veterinář“ Amir Chalíl, který po světě zachraňuje zvířata uvězněná v ozbrojených konfliktech, popsala z Mosulu agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lula a Simba, jediní přeživší z mosulské zoo.

Lula a Simba, jediní přeživší z mosulské zoo. | Foto: Repro AFP/Youtube

Vzduch v areálu mosulské zoo prosytil pach zvířecích mrtvol. Jediné přeživší, které Chalíl a jeho tým na místě nalezli, byl vyhublý lev s poraněnou kůží a nemocná medvědice. Ostatní zvířata přišla o život, nebo zmizela neznámo kam. Do klecí, kde se zvířecí ostatky smísily se špínou a sutinami, nevkročila lidská noha celé týdny – v podstatě od chvíle, kdy boje irácké armády s džihádistickými okupanty pronikly i do této čtvrti východního Mosulu.

Reportáž z rozděleného Mosulu: východ ožívá, západ čeká na příchod bojů

Číst článek

„Když začala válka, zemřela kvůli bojům půlka zvířat. Buď onemocněla a zahynula, nebo se kvůli hladu snědla navzájem,“ popsal zpravodaji AFP majitel malé mosulské zoo Abú Omar. Zbytek zkázy dokonal čas. „Nemohli jsme je ani přijít nakrmit. Všude ostřelování a zbraně, (platil) zákaz vycházení. Rakety navíc poškodily některé klece, kvůli tomu přišla o život další zvířata,“ říká Omar.

Návrat do zoo umožnilo až osvobození východního břehu Tigridu. Spolu s Abú Omarem se na místo vydali dobrovolníci z mezinárodní nevládní organizace Four Paws (Čtyři tlapy). Týmu velí právě Amir Chalíl, 52letý Rakušan egyptského původu, který jako veterinář cestuje po světě a snaží se pomáhat bezprizorním zvířatům, jež uvízla v pasti konfliktních oblastí. Před válkou už zachraňoval obyvatele opuštěných zoo v Egyptě, Libyi i Pásmu Gazy; už v roce 2003 léčil lvy nalezené v jednom z bagdádských paláců Saddáma Husajna. Dnes, čtrnáct let poté, se do Iráku opět vrátil.

Zajali je lidé. Zaslouží si naši pomoc

Před klecí, v níž neklidně přecházel zubožený lev Simba, si Chalíl nasadil chirurgickou roušku a nabil pušku uspávacími náboji, líčí AFP. Lví zařvání, která zaznělo pak, na okamžik přehlušilo vzdálené hřmění bojů ze západní části města, stále v rukách takzvaného Islámského státu. Uspaného Simbu pak vytáhli z jeho klece a uložili na podložku, kde ho lékař mohl ošetřit. Poté přišla na řadu medvědice Lula.

OBĚTI ZUBOŽENÝCH ZEMÍ
Zvířata v zoologických zahradách se mezi oběťmi bídy a válečných konfliktů nezmiňují často. Přesto trpí i ona. Jen v loňském roce pronikly do světa zprávy o katastrofální situaci v zoo v Taízu, třetím největším městě válkou rozvráceného Jemenu, či o hlady umírajících zvířatech ve venezuelském Caracasu, který sužuje naopak kolabující chávistické hospodářství.

Amir Chalíl pevně věří, že ve válce si pomoc zaslouží všechny nevinné oběti, nejen lidé. „Tahle zvířata drželi v zajetí kvůli nám (lidem). A neměla luxus možnosti utéct. Zaslouží si, aby o ně někdo pečoval,“ vysvětluje „válečný veterinář“. Four Paws se teď o obě zachráněná zvířata bude měsíc starat, aby majiteli zoo poskytla čas na zotavení jeho financí.

Abú Omara však pořád trápí osud třetího zvířete – medvědího samce a Lulina společníka, který po vpádu džihádistů uvízl na západním břehu. Lula se s ním nesetkala už skoro tři roky. „Dá-li Bůh, brzy budou zase spolu,“ doufá Omar. Naději by mu mohl dodat nejnovější vývoj na mosulském bojišti: Bagdád ve čtvrtek oznámil, že armáda dobyla klíčové letiště na jihu města, pokládané za strategický opěrný bod pro nebezpečné tažení do západního Mosulu.

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme