Paměť národa chce vlastní institut. Stát by mohl do tří let na Letné pod bývalým pomníkem Stalina

Organizace Post Bellum chce do tří let otevřít v centru Prahy Institut Paměti národa. Pomoct jí má tým složený z historiků, odborníků na vzdělávání i zážitkové expozice, architektů, scénografů a dalších. Veřejnosti chce nabídnout místo, které by poutavě a s využitím nových technologií představovalo zkušenosti s totalitními režimy 20. století. Cílit by měla především na mladou generaci, ale také na zahraniční turisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Kroupa popisoval,

Mikuláš Kroupa popisoval, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Nelíbí se nám vitríny s odznáčky a dobovými uniformami, nebo umělá bitevní pole jak od Marolda. Sázíme na multimediální zážitkovou výstavu, která naši minulost bude vyprávět prostřednictvím vzpomínek konkrétních lidí. Chceme drama zasahující naše smysly, audio a video projekce, virtuální technologie, dotykové obrazovky, které nám budou vyprávět příběhy,“ představuje podobu projektu ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Inspiraci hledá Post Bellum v berlínském Topography of Terror nebo izraelském Yad Vashem. Česká republika podle nich dosud takovou expozici veřejnosti nenabízí. Podle Kroupy by se lidé do Institutu Paměti národa vraceli, protože by se expozice často proměňovaly, nabízely nové pohledy a strhující příběhy. A právě skrze vyprávěné osudy si podle něj mladí lidé historii nejlépe zapamatují a porozumí jí v souvislostech. „Máme unikátní sbírku Paměť národa, tento archiv vzpomínek pamětníků budujeme již šestnáct let,“ dodává Kroupa s tím, že je na čase dát mu i fyzickou podobu.

Paměť národa: 9 měsíců samotky, za trest bez ponožek... Ludmila Váchalová pašovala balónové letáky

Číst článek

Členy přípravného týmu jsou například spisovatel Jiří Stránský, ředitel Židovského muzea Leo Pavlát, ředitel EDUin Zdeněk Slejška, metodik vzdělávání Jaroslav Pinkas, historik Jan Synek z Ústavu pro studium totalitních režimů, Andrej Novik ze Scio, odborník na multimediální expozice Karel Poupě z Pink Productions či podnikatelé Jan Dobrovský a Petr Pudil.

Do 28. října 2017 by pak měl projektový tým připravit návrh možných lokací, podobu expozic i vzdělávacích programů a financování provozu. Ideální umístění Institutu Paměti národa vidí Post Bellum na Letné v prostorách pod bývalým pomníkem Stalina. Financováním institutu se bude zabývat projektový tým. Předběžně se uvažuje o financování z evropských, státních dotací a veřejné sbírky.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme