Spojené státy neplánují masové deportace, tvrdí ministr Kelly

Spojené státy neplánují masové deportace imigrantů, ani zapojení armády do vymáhání imigračních zákonů. Na tiskové konferenci po jednání s mexickým ministrem vnitra Miguelem Ángelem Osoriem Chongem to uvedl americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson po schůzce se svým protějškem Luisem Videgarayem Casem zdůraznil potřebu zastavit proud migrantů a drog z Mexika do USA a zbraní a peněžní hotovosti v opačném směru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trumo a generál John Kelly, budoucí ministr vnitřní obrany

Donald Trumo a generál John Kelly, budoucí ministr vnitřní obrany | Zdroj: Reuters

„Učinili jsme kroky správným směrem. Nejlepší způsob, jak odstranit naše rozdíly, je dialog," uvedl mexický ministr zahraničí na tiskové konferenci po jednání s Tillersonem. Budoucí jednání se Spojenými státy budou podle Videgaraye "dlouhé a ne nezbytně jednoduché". Mluvit by se ale mělo mezi sousedy o všech sporných bodech.

Američtí ministři Tillerson a Kelly dnes končí svou dvoudenní návštěvu Mexika, jehož vztahy se Spojenými státy značně poznamenalo zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Trump se v předvolební kampani vůči Mexičanům ostře vyhrazoval a slíbil postavit na hranici obou zemí zeď, která zabrání migrantům ve vstupu do země. Trump rovněž uvedl, že za zeď zaplatí sami Mexičané.

Kromě toho chce nový americký prezident deportovat miliony nelegálních přistěhovalců a znovu chce vyjednat také podmínky Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), na které se kromě USA a Mexika podílí i Kanada.

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto kvůli sporům s Trumpem před časem zrušil svou plánovanou cestu do Washingtonu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme