Gaucho Renato Borghetti a jeho Továrna na akordeony

27. únor 2017

Jih Brazílie, region poblíž hranic s Argentinou a Uruguají, je unikátním hudebním tavícím kotlíkem. Pochází odtud například venkovský tanec chacarera, který je považován za protipól městského tanga.

Dalším zajímavým stylem je tradiční hudba honáků krav, tedy latinskoamerických kovbojů, jimž se v tomto regionu říká gauchové. K unikátním hráčům tohoto u nás zatím nepříliš známého hudebního světa patří Renato Borghetti. Místní styly obohacuje o vlivy z Itálie či Francie, a někdy dokonce o typicky akordeonovou hudbu z texasko-mexického pomezí.

Argentinské i brazilské honáky krav snadno poznáte podle oblečení, a Borghetti si z této stylizace vytvořil vlastní umělecké image. Má dlouhé vlasy, nosí klobouk a široké kalhoty, a už přes 20 let vystupuje se svým kvartetem, v němž hraje kytarista Daniel Sá, saxofonista a flétnista Pedro Figueirido a pianista Vitor Peixoto. Své poslední album Borghetti nazval Gaita Na Fábrica, Továrna na akordeony.

Renato Borghetti žije na ranči poblíž jihobrazilského přístavu Porto Alegre. Knoflíkovému akordeonu, který je oficiálním symbolem regionu, se tu říká gaita, a Borghetti na podporu tohoto nástroje vytvořil kulturní projekt Fabrica de gaiteros. Jeho centrem se stala nedaleká továrna na akordeony. Borghettiho dcera, která je profesí architektka, nechala starou továrnu přestavět na multifunkční kulturní centrum, které obsahuje koncertní sál, hudební školu a samozřejmě i původní továrnu.

K pestrému spektru brazilských stylů patří i forro, taneční hudba, jejíž ostrý rytmus má podobnou energii jako tance ze skotské vysočiny. Hraje se především ve vnitrozemí na severovýchodě země.

Spustit audio