Čech, který chtěl k Islámskému státu, dostal tři a čtvrt roku vězení. Hrozilo mu doživotí

Krajský soud v Plzni v pátek poslal dvaadvacetiletého Jana Silovského ze Spáleného Poříčí na Plzeňsku na tři a čtvrt roku do věznice s dohledem. Silovský je první Čech souzený za to, že se chtěl loni přidat v Sýrii k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Zároveň mu soud uložil ochranné ambulantní psychiatrické léčení, což navrhoval státní zástupce i obhajoba. Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se na místě odvolal, žalobce si ponechal lhůtu. Případ tak půjde k Vrchnímu soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Silovský u soudu

Jan Silovský u soudu | Zdroj: ČTK

Podle obžaloby z prosince 2016 hrozilo Silovskému za přípravu teroristického útoku 12 až 20 let vězení, případně doživotní vězení. Státní zástupce ale v závěrečné řeči navrhl posuzovat jednání obžalovaného podle nově platného doplnění trestního zákoníku jako podporu a propagaci terorismu ve stadiu pokusu, kde hrozí trest tři až 12 let vězení. Soud se k této kvalifikaci přiklonil.

Žalobce navrhoval čtyřleté vězení, obhajoba zproštění obžaloby, případně podmíněný trest. Silovský v závěrečné řeči vyjádřil lítost nad tím, že chtěl odjet do Sýrie, znovu by to už neudělal, řekl v pátek v jednací síni. Soud také zamítl žádost obhajoby na propuštění Silovského z vazby.

Počítal jsem s popravami lidí, vybíral bych je sám, vypověděl první Čech, který chtěl k IS

Číst článek

Podle soudce Martina Kantora se podařilo prokázat, že Silovský skutek spáchal. „Zásadním, stěžejním a jediným přímým důkazem bylo velmi podrobné detailní doznání obžalovaného, zejména z přípravného řízení," konstatoval.

Většinu výpovědi z policie popsal obžalovaný i u soudu, pouze zpochybnil, že se chtěl v Sýrii po absolvování bojového výcviku zapojit do bojových akcí IS. „To se snažil u hlavního líčení zpochybňovat, nečinil tak způsobem příliš přesvědčivým, při doplňujících dotazech připustil nakonec, že by výcvik zřejmě absolvoval a asi by se zapojil do bojů," uvedl předseda senátu. Silovský soudu řekl, že nejel do Sýrie zabíjet, ale nechat se tam zabít.

„Výše trestu je až příliš vysoká, nesouhlasím s tím. Ten kluk ublížil sám sobě, jsem přesvědčená, že by neublížil nikomu jinému. Sedm měsíců ve vazbě je až příliš vysoký trest, počítala jsem s tím, že si ho odvezu domů," řekla po vynesení rozsudku Silovského matka Dana. Vazbu prý její syn snáší velmi špatně.

Bez přiznání by nebyl zřejmě odsouzen

Soudce připustil, že bez detailního a podrobného doznání, s jakým se soudy setkávají zřídka, by zřejmě Silovského nemohl odsoudit.

„Nebyl by žádný přímý důkaz, existovaly by pouze nepřímé důkazy, které netvoří ucelený řetězec," uvedl soudce Kantor. Obžalovanému polehčila bezúhonnost i doznání, návrh žalobce i obhajoby poukazoval i na to, že měl až o 85 procent snížené ovládací schopnosti dané schizoidní poruchou osobnosti.

Nové rozšíření zákoníku dalo soudu více možností k udělení trestu. Do 1. února mohl udělit trest jen za skutky s vyšší sazbou. Obecně platí, že trest se ukládá podle zákona účinného v době páchání žalovaného skutku. Novější zákon lze použít, je-li pro obžalovaného výhodnější.

Mírnější typ věznice

S ohledem na submisivnost a dispozice k tomu být šikanován, rozhodl soud o mírnějším typu věznice, kde budou zřejmě lepší podmínky pro nápravu a terapii obžalovaného.

Silovského loni začátkem února zadržela turecká policie na letišti v Istanbulu s jednocestnou letenkou na vnitrostátní let do města Gaziantep u syrských hranic. Odtud chtěl objednaným autem odjet do syrského Džarábulusu a tam se připojit k bojovníkům IS. Tureckým policistům se přiznal a ti ho poslali do Česka.

Státní zástupce v závěrečné řeči připomněl, že Silovský se na policii i u soudu přiznal, že jej zajímalo náboženství, koupil si ke studiu bibli a korán a stal se muslimem. Potvrdil, že věděl, že bojovat za Islámský stát je trestné. Vyjádřil sympatie k záměru IS vytvořit jednotný chalífát, způsoby, jakými toho chtějí islamisté dosáhnout, ale považoval za kruté.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme