Německá AfD se v průzkumech propadla. Voliči zpozorněli po nástupu Donalda Trumpa

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (Alternative für Deutschland, AfD) klesla v průzkumech poprvé za několik měsíců pod hranici 10 procent. Zavedeným partajím pomáhá dobrý stav ekonomiky i obavy, které vyvolala administrativa nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové německé strany AfD

Členové německé strany AfD | Zdroj: Reuters

V průzkumu Institute Allsenbach a deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung by stranu volilo 8,5 procenta voličů, což je poprvé od července loňského roku, co strana klesla pod hranici 10 procent. Zároveň je to její nejhorší výsledek od prosince 2015, upozornil magazín Foreign Policy.

Pokles voličského zájmu ukazuje i další průzkum Forsa Institute a časopisu Stern. Podle něj by AfD ve volbách získala 8 % hlasů.

„V současnosti AfD už může sotva získat nějaké body se svou strategií přilákat voliče přes uprchlickou krizi,“ prohlásil šéf institutu Manfred Güllner pro magazín Stern. Za přepad podle něj může i nástup amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého AfD podporovala, jeho způsob vedení země ale u Němců vyvolává obavy. Tradičním stranám může pomáhat i dobrý stav německé ekonomiky.

Průzkumy ukazují, že němečtí voliči si vybírají spíše mezi křesťanskými demokraty (CDU) kancléřky Angely Merkelové nebo jejího největšího konkurenta v blížících se volbách - sociálních demokratů (SPD) pod vedením někdejšího předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme