V Milevsku otevřeli unikátní muzeum maškar, mají tam i kostým z doby Rakouska-Uherska

25. únor 2017

Stovky maškar každoročně oživují ulice Milevska na Písecku. Loni se město dokonce zapsalo do České knihy rekordů, když se tu do průvodu zapojilo 1248 masek. Masopustní tradici drží v Milevsku od konce 19. století, teď otevřeli i unikátní Muzeum milevských maškar.

U jeho zrodu byl radní a také předseda maškarního sdružení Karel Procházka. „Naše maškary mají takovou dlouhou tradici a mě napadlo, že by se z toho mělo vycházet a udělat něco, co tu ještě není,“ vysvětluje.

V muzeu jsou k vidění figuríny, kostýmy, hlavy. Všechno se shánělo už od října loňského roku. „Máme vystaveno 33 maškarních figur, dvacet hlav, historických originálů, a ještě další dobové artefakty,“ vyjmenovává Vladimír Šindelář, ředitel Milevského muzea, pod které spadá i nové muzeum.

Řada masek je v nadživotní velikosti, nechybí opravdu cenné exponáty. „Historické hlavy skutečně ještě z první republiky jsme měli ve sbírkách muzea, něco nám převedlo také maškarní sdružení. Mezi nejvzácnější exponáty patří maska ještě z doby před první světovou válkou,“ dodává Vladimír Šindelář.

Vedle hlavní expozice je malý kinosál. „Podařila se nám taková pěkná věc, objevili jsme v soukromé sbírce starý týdeník z roku 1935, kde je asi dvanáctiminutový záznam Milevských maškar,“ říká k promítání Vladimír Šindelář. Součástí muzea je navíc malá dílna pro děti.

Průvody se v Milevsku vyvinuly ze středověkých lidových her a jsou nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách. Na maškarní veselí se místní vždy připravují po celý rok.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio