Chorvatské dálnice letos v létě podraží nejméně o deset procent

Řidiči, kteří letos v létě pojedou po chorvatských dálnicích k Jaderskému moři, se musejí připravit na citelné zdražení mýtného. Zdražení bude dvojího druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

silnice

silnice | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

V prvním kroku se srovnají ceny na dálnici vedoucí na jih do Dalmácie nebo na východ k srbské hranici s vyššími kilometrovými sazbami autostrády ze Záhřebu na Istrii. V letní turistické sezoně pak bude ještě na dálnicích spravovaných státními společnostmi zavedena zvláštní sezonní přirážka deset procent.

Frekventovaný úsek z chorvatské metropole do Splitu, který dnes stojí řidiče osobního vozu 174 kun (632 Kč), tak nově přijde na 183 kun (665 Kč). S letní přirážkou bude projetí jedné z nejčastěji využívaných částí chorvatských dálnic stát 201 kun (730 Kč).

Změna ceny by se neměla týkat dálnice A2 od přechodu Macelj na slovinsko-chorvatské hranici do Záhřebu, ve kterém drží stát menšinový podíl a kde neplatí elektronické krabičky pro platbu mýtného ENC. S nimi mají v současnosti řidiči v turistické sezoně zhruba o pětinu nižší sazby.

Chystaným zdražením mýtného, pod kterým ještě schází podpis premiéra Andreje Plenkoviče, vláda v Záhřebu vyhoví požadavku Světové banky. Ta tímto krokem podmínila poskytnutí půjčky, kterou Chorvatsko restrukturalizuje dluhy z výstavby dálnic, pohybující se v řádu miliard eur. Minulá chorvatská vláda vedená sociálními demokraty sice uvažovala o tom, že by dluhy vyřešila dlouhodobým pronájmem dálnic, tyto plány ale nakonec vzaly zasvé.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme