Sněm hnutí ANO volí vedení. Andrej Babiš opět nemá vyzyvatele

Začíná víkendový volební sněm hnutí ANO. Na pozici lídra se změny neočekávají, předseda Andrej Babiš nemá stejně jako před dvěma lety protikandidáta. Mohlo by se ale změnit obsazení dalších členů nejužšího vedení. Místopředsedy hnutí se chtějí stát mimo jiné ministři životního prostředí Richard Brabec a obrany Martin Stropnický. Očekává se, že do pražského Centra pohybové medicíny přijede 223 delegátů a kandidátů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš. Archivní foto.

Tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš. Archivní foto. | Foto: Martin Svozílek

Volební průzkumy favorizují hnutí ANO 2011 jako vítěze podzimních voleb do sněmovny. K velkým změnám tak uskupení důvod nemá, a právě v tomto duchu se ponese i celostátní volební sněm.

„Chceme zvolit nové předsednictvo a naše orgány. Chceme vyhodnotit, jak naši jednotliví funkcionáři pracovali a bude zvolen také nový předseda,“ popsal šéf a zakladatel hnutí Andrej Babiš, který nemá protikandidáta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sněm hnutí ANO zvolí nové vedení. Andrej Babiš opět nemá vyzyvatele. Téma shrnul Václav Štefan

Na předsedu strany ho nominovalo všech čtrnáct krajských organizací. Babiš dostal na posledním volebním sněmu hnutí před dvěma lety v tajné volbě 100 procent hlasů.

Druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek si myslí, že i tentokrát získá Babiš masivní podporu.

Prvním místopředsedou Faltýnek zřejmě zůstane dál, v krajích získal jedenáct nominací. Na prvního místopředsedu hnutí má ale dva protikandidáty. Soupeřit s ním budou středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a brněnský primátor Petr Vokřál. Jermanová má dvě nominace, Vokřál jednu.

Noví místopředsedové a členové předsednictva?

Změny se tedy očekávají především na postech místopředsedů a dalších členů nejužšího vedení. „Oproti minulému sněmu je těch kandidátů na jednotlivé pozice, ať už je to první místopředseda, řadoví místopředsedové nebo členové předsednictva, podstatně více. Předpokládám určitou obměnu, na druhé straně se snažím apelovat na to, aby většina krajů měla v předsednictvu zastoupení,“ podotkl Faltýnek.

O místopředsednické posty se přihlásili ministři Martin Stropnický a Richard Brabec. Shodně získali z krajů sedm nominací, to je nejvíc ze všech kandidátu na tato křesla.

Jaroslava Jermanová | Foto: Jan Bartoněk

„V této chvíli je důležité i to, aby hnutí ukázalo své tváře. Ministři jsou viditelnými tvářemi hnutí. Náš hlavní úkol je jasný, významně uspět v letošních volbách, tomu podřizujeme všechno,“ vysvětluje Brabec, proč se rozhodl kandidovat.

Nominace na místopředsedy ANO získal také poslanec Jan Volný. Na Vysočině pak nominovali karlovarskou hejtmanku a bývalou náměstkyni ministra vnitra Janu Vildumetzovou, v Moravskoslezském kraji náměstka ostravského primátora Radima Babince. V Jihočeském kraji získala nominaci na místopředsedkyni hnutí Radka Maxová.

Stávajícími místopředsedy jsou středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová, poslanec Jan Volný a brněnský primátor Petr Vokřál. Členy předsednictva dále jsou pak ministři Brabec a Stropnický, poslanci Margita Balaštíková a Martin Komárek, náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, podnikatel Radek Popelka a manažer Radek Hloušek.

O prezidentských volbách se mluvit nebude

Kromě volby vedení se na sněmu bude hodnotit i práce hnutí za poslední dva roky a také plány ministrů do konce mandátu vlády. Vládní ANO by si taky mohlo schválit nové stanovy. Zaznít by měly i vize pro příští volby. Programovou konferenci ale hnutí chystá až na jaro.

Méně ministerstev a méně poslanců? Máme konkrétní představu o programu, řekl Babiš před sněmem ANO

Číst článek

Naopak o prezidentských volbách a možném kandidátovi hnutí ANO se prý debatovat nebude. Podle Babiše to není téma tohoto sněmu.

Andrej Babiš vystoupí v sobotu na sjezdu v pražském Centru pohybové medicíny s hlavním projevem, odpoledne zřejmě bude opětovně zvolen předsedou hnutí. Součástí nedělního programu je pak volba místopředsedů hnutí a dalších členů nejužšího vedení.

Anna Jadrná, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme