Babišova reakce na návrh ČSSD: snížíme daně lidem s příjmy do 113 000, u ostatních se nezmění

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce zaměstnancům s příjmem do 113 000 korun snížit daně, u ostatních mají zůstat stejné jako nyní, řekl Právu. Neuvedl, o kolik by daň klesla. Zvažuje také snížení sociálního pojištění pro živnostníky a pro firmy. Babiš reaguje na návrh ČSSD, která plánuje progresivní zdanění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Potřebuje dlouhodobě předvídatelné stabilní daňové prostředí. Není důvod navyšovat daně, naším cílem je naopak daně snižovat. Představujeme si dvě sazby, tak jak je to dneska. U zaměstnanců s vyššími příjmy chceme daně stabilizovat, u lidí s nízkými a středními příjmy je chceme naopak snižovat,“ řekl v pátek Právu Babiš.

To by znamenalo, že pro lidi s příjmy nad 112 928 korun hrubého, na které se vztahuje sedmiprocentní takzvaná solidární přirážka, by se nic nezměnilo. Ostatním lidem by se naopak daně snížily. Ministr financí ale neřekl o kolik.

DATA: Na Sobotkovu daňovou reformu by doplatila pětina Pražanů. Nejvíc by si polepšilo Karlovarsko a Pardubicko

Číst článek

Babiš také kritizoval daňovou revoluci, kterou představila sociální demokracie. Ta by chtěla zvýšit daně lidem s příjmy nad 50 000 korun hrubého, na které dosahují vysoce kvalifikovaní lidé jako například lékaři.

Podle Babiše návrh ČSSD zvyšuje napětí ve společnosti. „Vypadá to, že sociální demokracie úspěšným lidem vyhlásila třídní boj, což mě nepřekvapuje, když chce ve vládě sedět s komunisty,“ řekl Babiš.

Ministr financí také odmítá zvláštní sektorovou daň pro banky, kterou navrhuje ČSSD. Uvažuje také o snížení sociálního pojištění pro živnostníky a společnosti, stejně jako některé sazby DPH.

ČTK, pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme