Na D1 se po zimní pauze vrátí těžká technika. V noci ze soboty na neděli neprojedete u Velké Bíteše

Po zimní přestávce se na dálnici D1 vrátí těžká technika. Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v modernizaci na sedmi místech zároveň. Ke čtyřem loňským přibydou v březnu tři nové úseky. Část dálnice D1 bude v noci ze soboty na neděli uzavřená. Řidiči neprojedou u Velké Bíteše ve směru na Brno. Silničáři tam plánují osadit nosníky nového dálničního nadjezdu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D1 (ilustrační foto)

Dálnice D1 (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Obrovské sbíječky, bagry, rypadla. Těžká technika před zimou z dálnice D1 zmizela, teď se na ni zase vrátí. „Vzhledem k tomu, že se nám zlepšuje počasí, využijeme proto ještě tento víkend, kdy jsou intenzity dopravy velmi nízké. Budeme na úseku 22, což je mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži, osazovat nosníky nového dálničního nadjezdu. Bude tam uzavřen pravý jízdní pás, to znamená ve směru na Brno. To se stane v sobotu v deset hodin večer a práce tam budou probíhat až do šesti hodin do rána do neděle," říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po zimní pauze se na D1 vrátí stavební stroje. Více si poslechněte v reportáži Matěje Skalického.

Řidiči místo objedou přes Velkou Bíteš a Přibyslavice. Opravy na dalších úsecích začnou v příštích týdnech. „Práce budou obnoveny na čtyřech úsecích, kde probíhaly již v loňském roce, a nově budeme zahajovat práce na třech úsecích mezi Ostředkem a Šternovem, mezi Hořicemi a Koberovicemi a mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou. To znamená, že od března budeme modernizovat dálnici D1 zároveň na sedmi úsecích,“ dodal Studecký. Na podzim pak přibydou další dva úseky.

„Bude to nepříjemné. Ještě nepříjemnější je, že i v těch úsecích, kde to nejede, se platí mýtné, ale snad se s tím naši dopravci nějak vyrovnají," říká Martin Felix ze Sdružení automobilových dopravců s tím, že problémy může modernizace způsobit hlavně autobusům.

Sobotka chce tři miliardy na silnice. 'Ukažte, co nemáme stavět,' vzkazuje Ťok

Číst článek

„Co se týče autobusové dopravy, která musí jezdit na čas, ta bude muset zavřené úseky objíždět. Byl bych rád, aby ty opravy byly koordinovány i s kraji a nebyly současně uzavírky i na objízdných trasách. Co se týká nákladní dopravy, tam máme pouze starost o to, aby v rámci modernizace stavební stroje nezabraly těch málo parkovišť, které tam jsou," dodal Felix. Podle něj je ale modernizace nezbytná a dopravci s omezeními počítají.

Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme