Místo pálky vlastní hlava. Headis se podobá stolnímu tenisu, hráči navíc mohou skákat na stůl

Stolní tenis není jediným sportem, kterému může sloužit ping-pongový stůl. Už víc než deset ho využívají taky hráči headisu, kterých je v Česku odhadem asi tisíc. Se speciálním míčem hrají sport, který je ping-pongu podobný, ale místo pálek používají hlavu. Vyzkoušel si ho i reportér ČRo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Headis

Headis | Foto: www.headis.cz

„Používáme speciální gumový míč, který se nafukuje do obvodu 50 centimetrů. Váží asi sto gramů,“ vysvětluje Aleš Karásek sport, který se u ping-pongového stolu hraje pomocí úderů hlavou.

I pravidla jsou podobná stolnímu tenisu, s jedinou výjimkou – hráči se mohou dotýkat stolu. „Hráč může i vyskočit na stůl a úder se zahraje z voleje. Po tomto úderu se hráč musí dotknout země, nesmí zůstat ležet na stole, protože by to byla výhoda,“ dodává předseda Českého svazu headisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Headis si vyzkoušel i reportér ČRo Jan Kaliba

Sport vznikl v Německu. Před 10 lety měli fotbalisté před zápasem v Kaiserslauternu obsazené hřiště a učitel tělocviku René Wegner viděl dva volné betonové stoly na ping-pong. A než se trávník uvolnil, uspořádal s kamarády první miniturnaj.

„Pak se zapotili, sedli do hospody a začali tu myšlenku rozvíjet. Nakonec se z toho vyvinul sport, který se začíná, troufám si tvrdit, dobývat zpět,“ vrací se Karásek k úplnému začátku. Do širšího povědomí se headis v Německu dostal díky vystoupení populárním pořadu Schlag den Raab.

Na první pohled vypadá headis jako hospodská zábava, hráči se ale dokážou pořádně zapotit. „Hrají se stopbaly, nejlepší hráči dokáží zahrát míč, který se vrátí ze soupeřovy poloviny zpět. Hrají se smeče, máme x druhů podání, třeba rotační, které mění úhel…“.

Rotační podání na reportéra ČRo Jana Kalibu vyzkoušela i česká mistryně republiky, rok neporažená Martina Ambrožová. Rozhlasák si s ním poradil a připsal si cenný bod.

„Teď to po světě letí a myslím, že se za chvilku bude hrát headis všude,“ říká hráčka. „Zatím mě to neuživí, ale v Německu už profesionálové jsou.“

Ti za sebou mají natáčení s Arsenalem Londýn, Borussií Dortmund a s německou fotbalovou reprezentací. „Máme co dohánět, ale myslím, že se na jejich úroveň taky dostaneme,“ věří Aleš Karásek.

Headis | Foto: www.headis.cz

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme