Pět sebevražedných atentátníků zaútočilo na sídla bezpečnostních sil v syrském Homsu. Zemřelo 42 lidí

Nejméně 42 mrtvých si v syrském městě Homs vyžádaly sebevražedné útoky, jejichž terčem byla dvě místní sídla bezpečnostních sil, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva, která konflikt v zemi monitoruje s pomocí lidí v terénu. K útokům se přihlásila islamistická Fronta dobytí Sýrie blízká teroristické síti Al-Káida.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do zničeného Homsu se pomalu vrací život

Do zničeného Homsu se pomalu vrací život | Foto: Robert Mikoláš

„Atentáty zasáhly regionální sídla státní bezpečnosti a vojenského zpravodajství, která leží ve dvou čtvrtích v centru města," řekl zahraničním agenturám představitel londýnského sídla organizace. Podle místních médií byla v místech útoků slyšet kromě výbuchů i střelba, která trvala asi dvě hodiny.

Fronta dobytí Sýrie v prohlášení upřesnila, že na dvě sídla vládních bezpečnostních sil útočilo celkem pět sebevrahů, kteří zabili více než 40 osob. Podle státní televize tři džihádisté zaútočili na úřad státní bezpečnosti a ostatní na sídlo vojenské rozvědky s cílem zabít i jejího velitele. Napadené budovy, které jsou dobře střeženy, leží od sebe asi 2,5 kilometru, poznamenala agentura AP.

Sebevražedný atentátník zabil u syrského Al-Bábu desítky lidí. Vraceli se po porážce IS

Číst článek

Pří útocích podle Syrské organizace pro lidská práva zemřelo 42 lidí. Místní úřady tvrdí, že zahynulo více než 32 osob a dalších 24 lidí bylo zraněno. Mezi jejichž oběťmi byl podle agentur velitel regionální části vojenské rozvědky

Třetí největší syrské město Homs je v rukou autoritativního režimu prezidenta Bašára Asada. Podle agentury Reuters výjimkou je ale jedna čtvrť, kterou kontroluje ozbrojená umírněnější opozice.

Válka v Sýrii začala před lety krvavým potlačením prodemokratických demonstrací. Konflikt se zkomplikoval zesílením islamistických skupin a intervencemi regionálních a mezinárodních mocností. Boje si vyžádaly odhadem více než 310 000 mrtvých a vyhnaly z domovů miliony lidí. V Homsu zaútočili radikálové vícekrát, většinou se k sebevražedným atentátům přihlásil takzvaný Islámský stát. Loni zde dvojitý atentát zabil 64 lidí, převážně civilistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme