Irácká armáda postupuje v západním Mosulu, islamisté používají civilisty jako živé štíty

Irácká armáda postupuje hlouběji do západní části města Mosul, které se snaží získat z rukou takzvaného Islámského státu. Iráčtí vojáci do obydlených čtvrtí vstoupili už v pátek po dobytí letiště a vojenské základny na jihu města. V úzkých uličkách teď svádějí s džihádisty tvrdé boje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké jednotky zahájily ofenzívu proti jedné z posledních bašt Islámského státu v zemi

Irácké jednotky zahájily ofenzívu proti jedné z posledních bašt Islámského státu v zemi | Zdroj: Reuters

Podle agentury Reuters je irácká armáda už jen asi 3 kilometry od mešity, ze které v roce 2014 vůdce radikálních islamistů Abú Bakr Bagdádí vyhlásil vznik chalífátu. Krátce poté odstartovala mezinárodní vojenská kampaň s cílem postup takzvaného Islámského státu zastavit.

Irácká armáda vstoupila do západního Mosulu. Kvůli úzkým uličkám ji tam čekají těžké boje

Číst článek

Sobotní postup usnadnila podle armády bezpilotní letadla, která údajně zneškodnila desítky džihádistů. Další průnik jednotek na západ města umožní očekávané znovudobytí jihozápadního okraje Mosulu, protože to zlepší zásobování a spolupráci s vojáky ve východní části, věří podle AP velitel zvláštních jednotek.

Irácká policie už dříve varovala, že boje o západní Mosul budou velmi těžké, zejména kvůli úzkým uličkám v tamních čtvrtích a kvůli obavám o civilní ztráty, oblast je totiž hustě obydlená. Prchající lidé potvrzují, že je takzvaný Islámský stát cíleně přemisťuje do ohrožených čtvrtí, aby mu posloužili jako živé štíty.

Armáda se snaží civilistům pomáhat, zároveň se ale bojí, aby se mezi nimi neskrývali bojovníci Islámského státu.

Bitva o Mosul pokračuje. Bojujte proti nepřátelům Boha, vyzval vůdce Islámského státu

Číst článek

"Muže oddělujeme a podrobujeme bezpečnostní prověrce. Ženy, děti a staré lidi vracíme do jejich domovů,“ řekl jeden z vojáků.

Pro ty, kteří se zatím nemají kam vrátit, připravila irácká vláda provizorní tábory a zásoby humanitární pomoci. Odhaduje se, že v západním Mosulu zůstávají statisíce lidí.

Část Mosulu na východním břehu řeky Tigris dobyla irácká armáda v lednu. Ofenzivu s cílem ovládnout druhé největší město v zemi zahájil Bagdád loni v říjnu.

Ondřej Himmer, Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme