Svoboda byl s časem 7,55 spokojen. Mrzely ho ale chyby ve finále

Vrcholem prvního dne halového mistrovství republiky v atletice byl běh na 60 metrů překážek. Petr Svoboda naplnil očekávání a dominoval v čase 7,55. V aktuální sezoně ho výsledek řadí do světové špičky a po dlouhodobých zdravotních problémech je to pro něj i motivace směrem k evropskému šampionátu, který začne v pátek v Bělehradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sprinter Petr Svoboda (vlevo) a Adam Sebastian Helcelet

Sprinter Petr Svoboda (vlevo) a Adam Sebastian Helcelet | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

V cíli jste nevypadal úplně nadšeně, přestože 7,55 je vás nejrychlejší čas za posledních šest let od finále halového mistrovství Evropy…
Ono je to dané tím, že časy v tréninku napovídaly trošku lepšímu výkonu. Ale mě spíš mrzí ne to, že čas je takový, ten je pěkný, ale během finálového běhu jsem udělal pár chyb. Spadl jsem za třetí překážkou na paty, blbě se mi to vyzvedlo nahoru a už to bylo takové rvané. Chtěl jsem strašně zaběhnout megavýkon a nepovedlo se.

Jak jste si užil atmosféru?
Je pravda, že je to pro mě takový vrchol sezony. Teď to nebudu řadit výš než Evropu, ale je to srdeční záležitost. Je to doma, hlavně mě vidí moje rodina, přátelé, přítelkyně. Jsem rád, že mě po dlouhé době viděli bojovat. A taky to tady znám jak své boty, takže vím, co mě čeká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atlet Petr Svoboda má po letech plných zranění velké plány. Ve svých 32 letech se pomalu dostává do formy

S velmi rychlými čas je to velký návrat starého Petra Svobody?
V tréninku a vnitřně rozhodně, technicky úplně ne. Je to věc, která se prostě musí udržet, ukočírovat a ten Peťan se může probrat. Takový ten s tím dynamitem v noze, že to sešlápnu rychleji a líp odjedu od překážky, že se to probere s velkou konkurencí. Ono je občas také něco jiného běžet s někým, kdo vám dýchána záda, tady jsem běžel jen já proti času.

Vědecky je prokázáno, že s věkem ubíhá rychlost. Ve vašem případě to asi tak hrozné nebude…
To je blbost. Když se podíváte, tak Bolt také vyvrátil všechny mýty, tím nechci říct, že jsem Bolt, nebo Jágr také převrací mýty. Tímto vyzdvihuji svého trenéra, který je multifunkční, i když mi něco bolí, tak má alternativní trénink, který bolí stejně jako běhání. Já jsem tři a půl roku odpočíval doma s achilovkou, tělo jsem furt regeneroval, tak od té doby držím. Neházím flintu o žita.

Takže i ve 32 letech se můžete vrátit na časy, které jste běhal v pětadvaceti letech?
Nevím, jestli 7,44, ale pod padesát se určitě běžet dá. Třeba 7, 48 si myslím, že je reálné. Znám spoustu překážkářů, kteří v osmatřicet běželi 7,37. Třeba Terrence Trammell a spol., takže uvidíme, ale rozhodně nikomu nic nedaruji zadarmo.

Letos je evropská konkurence hodně silná, na co to může dopadnout v Bělehradu?
Může to ukázat to, že tam všichni formu mít nebudou. Já věřím v aktuální formu a ta se ukáže právě v Bělehradě.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme