Čtyři nejbohatší lidé v Indonésii mají stejný majetek jako nejchudších 100 milionů

Indonésie patří mezi země, kde je vůbec největší propast mezi bohatými a chudými. Mezinárodní charitativní organizace Oxfam varuje, že tento trend může poškodit indonéskou ekonomiku. Prezident země sice mluví o potřebě bojovat proti „nebezpečné“ nerovnosti, i tak ale mají čtyři nejbohatší lidé v Indonésii stejný majetek, jako nejchudších 100 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žebrák

Žebrák | Foto: Fotobanka Pixabay

Oxfam ve čtvrtek upozornil, že Indonésie je jednou z nejvíce nerovných zemí světa. Počet dolarových miliardářů se tu mezi lety 2002 a 2016 zvýšil z jednoho na 20.

Rozvojová organizace ve své zprávě uvádí, že čtyři nejbohatší občané Indonésie, mezi nimiž jsou na prvních místech Budi a Michael Hartonovi, vlastní majetek v hodnotě 25 miliard dolarů. To přibližně odpovídá majetku nejchudších 40 % z celkově 250 milionů obyvatel země.

Živoří v boudách z trámů a kusů plechu. Bělošská menšina v jihoafrickém slumu spoléhá na 'boží pomoc'

Číst článek

Charita tvrdí, že oba bratři by jen z ročních úroků ze svého jmění mohli v Indonésii zcela odstranit extrémní chudobu. „Po roce 2000 v Indonésii nastartoval ekonomický růst. Ne všichni z něj ale měli stejný prospěch, milióny obyvatel, zvláště ženy, ho vůbec nezaznamenaly,“ píše se ve zprávě Oxfamu.

Navzdory rychlému růstu hrubého domácího produktu, díky kterému se Indonésie dostala mezi takzvané země CIVETS vyznačující se podle ekonomů různorodým a dynamickým hospodářstvím a mladou rostoucí populací „se omezování chudoby zpomalilo skoro na nulu“.

Chudých japonských dětí přibývá. Po celé zemi pro ně rostou vývařovny

Číst článek

Na základě „mírné“ hranice chudoby, jak ji určuje Světová banka, tedy příjmu něco málo přes tři dolary na den, žije v bídě zhruba 93 miliónů Indonésanů. „Stoupající počet milionářů a miliardářů na pozadí ohromující chudoby potvrzuje, že lví podíl z vychvalovaného ekonomického úspěchu získávají bohatí, zatímco k miliónům lidí dole se nic nedostane,“ cituje Guardian zprávu Oxfamu.

„To, že nejbohatší osoba v Indonésii vydělá na úrocích ze svého bohatství za den větší částku, než naši nejchudší občané vydají za své základní potřeby v průběhu celého roku, prostě není správné,“ řekl mluvčí Oxfamu v Indonésii Dini Widiastuti.

„Pokud se nic nezmění, obrovská propast mezi bohatými a chudými znehodnotí boj proti chudobě, zhorší sociální nestabilitu a zbrzdí hospodářský růst,“ dodal mluvčí pro britský Guardian.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Miroslav Tomek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme