Snímek Moonlight ovládl ceny nezávislého filmu Spirit Awards, večer před udílením Oscarů

Snímek Moonlight ovládl v předvečer udílení Oscarů ceny nezávislého filmu Spirit Awards. Získal celkem šest sošek. Film začínajícího černošského režiséra Barryho Jenkinse je hlavním konkurentem muzikálu La La Land na nejprestižnější filmová ocenění Oscar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu Moonlight

Z filmu Moonlight | Foto: Aerofilms

Snímek Moonlight, který vypráví o životě mladého homosexuála tmavé pleti v USA, dostal cenu Spirit Award mimo jiné za nejlepší film, režii, scénář, střih nebo kameru.

Režisérem i scenáristou tohoto snímku, který má osm nominací na Oscara, je sedmatřicetiletý Barry Jenkins. Film dostal letos také cenu Zlatý glóbus v kategorii filmové drama.

Spirit Awards uděluje americká nezisková organizace Film Independent, která podporuje nezávislou filmovou tvorbu. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů, tedy asi 500 milionů korun. Další podmínkou nominace je jedinečná vize a originální a provokativní námět. Poprvé byly tyto ceny uděleny v roce 1984.

Cenu za nejlepší herečku v hlavní roli si ze sobotního ceremoniálu odnesla Isabelle Huppertová za psychologické drama Elle nizozemského tvůrce Paula Verhoevena.

Jako nejlepšího herce v hlavní roli vybrali členové pořádající organizace Caseyho Afflecka za roli v americkém dramatu Místo u moře.

Cenu Spirit Award za nejlepší mezinárodní film si v sobotu z ceremoniálu v kalifornské Santa Monice odnesla německá režisérka Maren Adeová za tragikomedii o vztahu otce a dcery nazvanou Toni Erdmann, která v prosinci ovládla Evropské filmové ceny vítězstvím v pěti kategoriích.

Udílení cen Spirit Awards často provází vyjádření na adresu politiků. Letos si ho neodpustil například herec Casey Affleck, který označil politiku současného amerického prezidenta Donalda Trumpa za odpornou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme