Druhým mužem ANO je opět Jaroslav Faltýnek, porazil Pokornou Jermanovou

Prvním místopředsedou hnutí ANO se stal opět Jaroslav Faltýnek. Získal v prvním kole 142 z 205 platných hlasů. V souboji porazil středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která získala 59 hlasů. Delegáti na volebním sněmu musí ještě vybrat místopředsedy a členy předsednictva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sněm ANO, Jaroslav Faltýnek

Sněm ANO, Jaroslav Faltýnek | Foto: Filip Jandourek

„Děkuju moc, vám všem,“ řekl po zvolení šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Věřím, že budeme všichni dál tvořit tým, který vyhraje letošní parlamentní volby,“ dodal.

Faltýnek byl od začátku na post prvního místopředsedy favoritem, protože v krajích získal jedenáct nominací. Původně měl dva protikandidáty, a to středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou se dvěma nominacemi a brněnského primátora Petra Vokřála s jednou nominací. Vokřál ale nakonec kandidaturu stáhl.

Jako první místopředseda ANO by chtěl Faltýnek pokračovat coby manažer, který kryje šéfovi hnutí Andreji Babišovi záda a řeší problémy. Ve svém kandidátském projevu před samotnou volbou ale zároveň uvedl, že Babiš takovéto krytí nepotřebuje.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová | Foto: ČTK

Naznačil, že ANO by nadcházející sněmovní volby mělo vyhrát způsobem, který by mu umožnil sestavit vládu jen s jedním koaličním partnerem.

„Jen pokud je vyhrajeme s jasným výsledkem, potom můžeme teprve sestavit vládu se solidním koaličním partnerem, která zemi znovu nezadluží, lidi neoloupí zbytečně vysokými daněmi," prohlásil Faltýnek.

Hnutí ANO na sněmu posílilo pravomoci předsedy. Babiš může škrtat v kandidátkách

Číst článek

Staronový první místopředseda také řekl, že dva roky stál po Babišově boku jako dvojka hnutí a dělal práci, která nebyla tolik vidět navenek. „Určitě nejsem tak urputný jako pan předseda Babiš, ale to neznamená, že nemám tah na branku. Nám jde o společnou věc - vrátit politice smysl a rozum," uvedl.

„Někdy mi někteří kolegové a novináři říkají zlý muž hnutí, zaznamenal jsem i přezdívku anděl smrti. Ale víte, jak to v životě a politice chodí, někdo to dělat musí,“ dodal Faltýnek v kandidátském projevu.

Kdo je Jaroslav Faltýnek?

Čtyřiapadesátiletý Faltýnek byl prvním místopředsedou hnutí ANO zvolen poprvé v únoru 2015. Od roku 2013 je také členem Poslanecké sněmovny, předsedou poslaneckého klubu ANO a předsedou zemědělského výboru sněmovny.

Rodák z Prostějova se narodil 28. dubna 1962 a vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně. Před rokem 1989 pracoval jako agronom ZD Lešany.

tisková konference ANO, Jaroslav Faltýnek (vlevo), Andrej Babiš | Foto: Martin Svozílek

Jeho jméno figuruje v orgánech řady společností. Od roku 2001 pracuje v manažerských funkcích společnosti Agrofert.

Členem hnutí ANO je od roku 2012, od roku 1990 byl členem Zemědělské strany a v letech 1995 až 2012 byl členem ČSSD, za kterou byl zastupitelem a šest let radním města Prostějova a zastupitelem Olomouckého kraje.

V srpnu 2012 byl poprvé zvolen místopředsedou hnutí ANO, v roce 2013 v březnu post neobhájil. Po prvním kole nebyl zvolen ani do předsednictva. Zakladatel a šéf hnutí Andrej Babiš poté vystoupil na jeho podporu. Delegáti po této výzvě Faltýnka zvolili jedním z osmi členů představenstva.

Volba dalších členů nejužšího vedení

Sněm hnutí ANO musí ještě zvolit řadové místopředsedy a členy předsednictva, právě na těchto postech se očekávají velké změny.

O místopředsednická křesla usiluje ministr obrany Martin Stropnický nebo šéf resortu životního prostředí Richard Brabec. Oba ministři získali shodně z krajů sedm nominací, což je nejvíc ze všech kandidátů na tuto pozici.

'Nemám 100 procent, jsem šťastný,‘ Babiš poděkoval delegátům, kteří hlasovali proti němu

Číst článek

Nominaci na místopředsedu ANO má také poslanec Jan Volný, na Vysočině pak nominovali karlovarskou hejtmanku a bývalou náměstkyni ministra vnitra Janu Vildumetzovou, v Moravskoslezském kraji náměstka ostravského primátora Radima Babince. V Jihočeském kraji získala nominaci na místopředsedkyni hnutí Radka Maxová.

Stávajícími místopředsedy jsou středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová, poslanec Jan Volný a brněnský primátor Petr Vokřál. Delegáti už odhlasovali, že se počet pro nadcházející funkční období z dosavadních tří na čtyři.

Členy předsednictva pak jsou ministři Brabec a Stropnický, poslanci Margita Balaštíková a Martin Komárek, náměstek pardubického primátora Jan Řehounek, podnikatel Radek Popelka a manažer Radek Hloušek.

Už v sobotu byl předsedou podle očekávání opětovně zvolen vicepremiér Andrej Babiš.

ČTK, Anna Jadrná, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme