S Mládkem na ministerstvu skončí i náměstek Bokštefl, řekl Sobotka. Není spokojen s jeho prací

S ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), jehož odvolání premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tento týden oznámil, skončí i jeho politický náměstek Lubomír Bokštefl. V debatě v České televizi to řekl Sobotka, který úřad od března dočasně povede. S prací Bokštefla nebyl Sobotka spokojen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Počítám s tím, že pan Bokštefl nebude pokračovat v pozici politického náměstka," uvedl premiér. Sobotkovi se nelíbilo, jak náměstek vystupoval na veřejnosti.

Bokštěfl je náměstkem na ministerstvu průmyslu od 10. února, předtím působil jako poradce ministra pro elektronické komunikace. Bokštefl v debatě se čtenáři serveru Aktuálně.cz řekl, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska.

Cena za data: Mládkovo odvolání vás přijde na 12 korun. Poláky by stálo 1,20 Kč

Číst článek

Dříve se objevili spekulace, že Bokštefl byl jmenován náměstkem kvůli pořadu Otázky Václava Moravce. Těch se měl zúčastnit sám ministr Mládek, ale nabídku nakonec odmítl a chtěl za sebe poslat právě Bokštefla, svého poradce.

To ale moderátor pořadu Václav Moravec odmítl s tím, že zájmy resortu musí hájit alespoň náměstek. Krátce na to se z poradce stal náměstek. Podle ministerstva průmyslu ale za jeho povýšení nemůže televizní debata.

Sobotka Mládkovi vyčítal postup v otázce cen mobilních dat v Česku. Ministr však tvrdí, že záležitost je mimo jeho kompetenci a míní, že premiér dal jen na rady svých marketingových poradců. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek Sobotkův návrh na Mládkovo odvolání akceptoval.

Hnutí ANO směřuje k autoritářství, myslí si premiér

Hnutí ANO podle premiéra směřuje k autoritářství. Premiér Sobotka tak v České televizi reagoval na změnu stanov hnutí ANO, které delegáti sněmu hnutí ANO schválili. Změny posilují pravomoci předsedy hnutí Andreje Babiše a mimo jiné mu umožňují zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy, říká Sobotka.

„Jestliže hnutí ANO zmocnilo Andreje Babiše a může teď zasahovat do všech kandidátek, tak je přece jasné, že to hnutí se posouvá ne směrem k větší demokratizaci, ale začíná tam příklon k naprosto autoritativním prvkům,“ řekl Sobotka.

Místopředsedové ANO po schválení nových stanov budou podle premiéra pouhým „komparzem“. „Ti lidé po změně stanov už nebudou rozhodovat vůbec o ničem. Po téhle změně stanov uvnitř hnutí ANO o všem podstatném, což je zejména složení kandidátních listin, bude rozhodovat Andrej Babiš. Podle mého názoru se hnutí ANO posouvá spíše k hnutí, které je postaveno vysloveně na vůdcovském principu. Má to velmi silné autoritářské rysy, což podle mého názoru pro budoucnost vytváří určité riziko,“ vysvětlil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme