Súdánský prezident nařídil propuštění Petra Jaška, do Česka se vrátí se Zaorálkem

Súdánský prezident Umar Bašír nařídil propuštění Čecha Petra Jaška, který byl v zemi odsouzen k mnohaletému trestu vězení. Informovala o tom agentura AFP, a to s odvoláním na súdánského ministra zahraničí. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová následně potvrdila, že Jašek přiletí do ČR ještě v neděli večer společně s českou delegací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Jašek je na cestě zpět do Česka. Na fotce s Lubomírem Zaorálkem a velvyslankyní v Egyptě Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou

Petr Jašek je na cestě zpět do Česka. Na fotce s Lubomírem Zaorálkem a velvyslankyní v Egyptě Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou | Foto: Oficiální twitter Lubomíra Zaorálka

Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek se vydal do Súdánu vyjednávat o Jaškově propuštění poté, co byl Čech podle ministerstva zahraničí v lednu odsouzen k 20 letům vězení (AFP s odkazem na Jaškova advokáta uvádí 24 let). "Beru to jako úspěch české diplomacie," sdělil následně Zaorálek k Jaškovu propuštění na svém twitteru.

"Letadlo přistane na letišti ve Kbelích. Mělo by se tak stát dnes mezi 23. hodinou a půlnocí," sdělila v neděli odpoledne mluvčí Valentová. Po příletu by měl následovat briefing přímo na letišti.

Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015, podle české diplomacie tam byl na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady ale proti němu a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mimo jiné padlo i obvinění z činnosti proti státu.

Podle organizace Release International byla čtveřice stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme