Korejci chystají rychlovlak do Pchjongčchangu. Dopravu do dějiště ZOH zrychlí téměř o tři hodiny

Za necelý rok začnou v jihokorejském Pchjongčchangu zimní olympijské hry. Sportovní svátek pokaždé nabídne řadu příběhů, výkony hrdinů i smolařů. Těžko teď předvídat. Jisté ale je, že všichni účastníci zažijí hned na úvod téhle akce pořádnou jízdu. Do dějiště her je přiveze rychlovlak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlovlak

Rychlovlak | Foto: Wikimedia Commons

Po přistání na letišti v Inčchonu nedaleko Soulu máte konečně možnost protáhnout po dlouhém letu své tělo, ale pokud je vaší cílovou stanicí až olympijský Pchjongčchang, tahle cesta se ještě protáhne o další čtyři hodiny strávené sice v moderním, ale ne zrovna rychlém autobusu.

Tak je to teď, necelý rok před startem Her. Za několik měsíců to bude jiný 'fofr'. Kunwoo Park, který má na starosti dopravu na blížícím se Světovém poháru biatlonistů, ukazuje na železnici vedoucí přímo na letiště. Už teď tudy každou hodinu projede několik vlaků, brzy bude možné nasednout do jednoho z nich a za hodinu a čtvrt vystoupit v dějišti her.

Přehrát

00:00 / 00:00

V současnosti trvá cesta z Inčchonu do Pchjongčchangu čtyři hodiny autobusem

„Otevřeme železniční trať a zahájíme vlakovou dopravu do Pchjongčchangu. Měla by se stihnout do konce roku,“ uvedl Park s tím, že ji budou moci využít všichni sportovci, ale také novináři i diváci. Na několika místech trati byste teď narazili na dělníky v montérkách, i když to nejdůležitější mají i oni za sebou. Za více než tři miliardy eur je půda pro rychlovlak řítící se třísetkilometrovou rychlostí připravena.

Doprava tak bude jednodušší a hlavně rychlejší než teď. „Pro všechny návštěvníky je to obrovská pomoc. Vystoupíte v Pchjongčchangu a autobusem už jen dojedete do správného areálu,“ říká jeden z obyvatelů Inčchonu Tei-hom-Lim 347 dní před startem olympijských her.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme