Předávání Oscarů v číslech: první vstupenka vyšla na 5 dolarů, v publiku sedělo 250 lidí

V noci na pondělí proběhne v americkém Los Angeles jeden z největších filmových svátků – předávání cen Oscar. Slavnostní ceremoniál pro vás bude Zpravodajský web Českého rozhlas sledovat online, a to od pondělní druhé hodiny ráno, kdy v USA udílení začíná. Už nyní pro vás ale máme několik zajímavostí, které jste o prestižní filmové ceně možná ještě nevěděli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z muzikálu La La Land

Z muzikálu La La Land | Foto: Freeman Ent.

Vůbec poprvé se Oscaři předávali 16. května 1929. Šlo o souhrnné ocenění filmů za roky 1927 a 1928 a celé akce se účastnilo jen asi 250 lidí. Pro členy Akademie byl vstup na ceremoniál zdarma, ostatní ale za vstupenku zaplatili 5 dolarů. Ke komu cena poputuje přitom nebylo velkým překvapením, výsledky totiž byly oznámeny měsíce dopředu.

Na rozdíl od současného průběhu ceremoniálu, na který se každoročně upírají zraky milionů lidí po celém světě, byl zájem médií o první ročník Oscarů minimální. Až druhé předávání vysílal přímý rozhlasový přenos.

Kdo letos získá Oscara? Jména vítězů už jsou zapečetěná v obálkách

Číst článek

A kde se vůbec vzalo jméno Oscar? O původu nepanuje zcela jasná představa, podle jedné z verzí za ním ale stojí knihovnice Akademie Margaret Herricková, která údajně při spatření sošky zvolala „vypadá úplně jako strýček Oscar!“.

Druhá mluví o tom, že přezdívku vymyslela herečka a někdejší ředitelka Akademie Bette Davis, soška jí prý připomínala manžela Harmona Oscara Nelsona.

Takto vypadalo předávání cen v roce 1959 | Foto: Wikimedia Commons

V novinách ale název Oscar poprvé použil losangeleský novinář Sidney Skolsky, a to v roce 1934, když glosoval úspěch Katharine Hepburn.

Zlatá soška rytíře držícího meč na cívce filmového pásu s pěti kruhy má představovat pět původních profesních sekcí Akademie: herci, režiséři, producenti, technici a scenáristé. Vytvořili ji výtvarník Cedric Gibbons a sochař George Stanley. Nyní má 34,5 centimetrů a váží necelá čtyři kila.

Novodobý rekordman

Mezi žhavého favorita nadcházejícího předávání cen Oscar patří film La La Land. Ten posbíral rekordních 14 nominací. Může ale získat jen 13 sošek, protože v kategorii nejlepší původní píseň jsou nominovány dvě skladby z filmu.

Muzikál může vyhrát ve všech důležitých kategoriích, ocenění tak možná získají režisér a scénárista snímku Damien Chazelle nebo herci v hlavních rolích Emma Stoneová a Ryan Gosling.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme