I pojízdné prodejny přivezou elektronickou evidenci tržeb

27. únor 2017

Prodejci potravin, tabákových výrobků, ale i automobilů nebo krmiva pro zvířata. Ti všichni se připravují na druhou vlnu elektronické evidence tržeb (EET), která začne ve středu 1. března. Týká se všech malých i velkých obchodníků a nevyhne se například ani pojízdným prodejnám. A jedna taková křižuje například pomezí Plzeňského a Jihočeského kraje.

Ačkoliv tato prodejna není klasickou pojízdnou prodejnou, je to jen takzvaný nákup do tašky, představuje pro místní obyvatele jedinou možností nákupu běžných potravin.

„Prodej do tašky znamená, že si u nás objednáte zboží dopředu a to telefonicky, emailem nebo nám dáte napsaný seznam při svém nákupu na příště. My zboží připravíme do tašky, a následně se buď sejdeme na domluveném místě, anebo zboží zavezeme až domů,“ vysvětluje provozovatel pojízdné prodejny Daniel Motlík.

Čtěte také

A protože se podle českého živnostenského zákona i pojízdná prodejna nebo obdobné zařízení považuje za provozovnu, a to se všemi povinnostmi k tomu patřícími, nevyhne se evidence tržeb ani tomuto způsobu podnikání. Podle Daniela Motlíka už prodejna EET zkoušela v testovacím režimu, a zatím řešila jen drobné problémy s přihlášením.

Obchod bude na účtence vykazovat až celkovou konečnou částku. Pokud bude chtít zákazník všechny položky podrobně vyúčtovat, požadavek splní a vyjedou mu detailní výpis nákupu.

Pro většinu místních obyvatel je běžné, že si při nákupu berou i účtenku. Například paní Michalčíková si myslí, že vystavování účtenek by mělo být ve všech obchodech samozřejmostí.

Pojízdná prodejna navštěvuje mnohdy i ty nejmenší vesnice „na konci světa“. V nich ale často není vůbec žádný signál. „Budeme se spojovat přes internetové připojení přes mobilní telefon. Tam kde signál nebude, se požadavek odešle na další zastávce, hned jak spojení bude možné. Bohužel nás díky tomu čeká zdržení. Za celu trasu minimálně hodinu,“ uzavírá Daniel Motlík.

Všechny potřebné informace o EET najdou zájemci na webu finanční správy.

autor: en
Spustit audio