Ondřej Šteffl pokládá nové přijímací zkoušky za omyl a v některých případech i za protiústavní

27. únor 2017

Letos čekají žáky 9. tříd poprvé jednotné přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia, od kterých si ministerstvo slibuje zkvalitnění výběru studentů. Pro odborníka na vzdělávání Ondřeje Šteffla je to ale podivný krok.

Stát teď nařídil povinné přijímací zkoušky na všechny maturitní obory. „Tedy i na ty, kam se na 30 míst hlásí 10 dětí. To pokládám za nesmyslné a dokonce za protiústavní,“ zlobí se expert Ondřej Šteffl.

Zbytečná selekce dětí

„Je právo na bezplatné střední vzdělávání. A jestli tam je místo, není důvod děti jakýmkoli způsobem selektovat.“ Navíc taky připomíná, že předpoklady ke studiu se u dětí nedají dopředu odhadnout. „To je absolutní iluze, že dokážete v 15 letech rozhodnout, kdo bude v 18 schopen složit maturitu.“

Místo výuky příprava na testy

Podle Šteffla budou mít jednotné přijímací zkoušky negativní efekt i na samotnou výuku ve školách. „Děti se budou připravovat na testy. Například místo matematiky se bude dělat příprava na testy z matematiky. A předměty, na které přijímací zkoušky nejsou, půjdou stranou,“ odhaduje.

Ondřej Šteffl

Příjimačky vs. inkluze

Povinné přijímací zkoušky jdou podle Šteffla i proti trendu inkluze. Protože co se nutně stane třeba se studenty s lehkou mozkovou dysfunkcí? „Učitelé je odstaví na vedlejší kolej a nikdo se o ně nebude zajímat,“ soudí odborník. „Musíme se rozhodnout, jestli chceme jedno, nebo to druhé.“

autoři: Jitka Novotná , eh
Spustit audio