Kdo je záhadný klavírista?

Začátkem dubna anglická policie u přístavního města Sheerness objevila muže, který od té doby nepromluvil. Je o něm pouze známo, že je hudebně nadaný. Zveřejněné informace pročetl náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tajemný pianista

tajemný pianista | Zdroj: ČTK

Když byl neznámý muž objeven v ulici na mořském pobřeží, měl na sobě promočený tmavý oblek a kravatu. Jeden z místních občanů novinářům řekl, že podél pobřeží plují zaoceánské kontejnerové lodi směřující do přístavu Sheerness, a tak dotyčný muž, jehož věk se odhaduje mezi dvaceti a třiceti lety, mohl spadnout přes palubu a vyděšený pak doplaval na souš.

Jisté je, že od 7. dubna, kdy se objevil, nepromluvil ani slovo. Moje kolínská babička blahé paměti by možná poznamenala - "No co, dělá si z lidu blázny!". Ale není to tak jednoduché.

Policie se případem nezabývá, protože pokud je jí známo, nedošlo k žádnému trestnému činu. A tak se o nalezence starají v psychiatrické léčebně nemocnice v Dartfordu. Sociální pracovník Michael Camp, který s ním je prakticky neustále, řekl, že mu nabídl tužku, aby se podepsal, ale on místo toho nakreslil piano. A tak mu říkají Piano man, muž od piana.

Piano nejen nakreslil, když ho dovedli ke klavíru v nemocniční kapli, zasedl k tomu nástroji a hrál čtyři hodiny jako virtuóz - nemocniční kaplan poznal například náměty z Čajkovského Labutího jezera a jednu sborovou skladbu od Beatles. Muž hrál do vyčerpání asi čtyři hodiny, než klesl na lůžko. Od té doby však nehrál, i když klavír má ve své místnosti.

kresba vytvořená "mužem od piana" | Foto: ČTK/AP

Momentálně jsou obesílány orchestry po celém světě s jeho fotografií ve snaze zjistit, zda někde není postrádán. Na stálou linku pro pohřešované osoby zatelefonovalo kolem sto šedesáti občanů s informacemi, které však zatím nevysvětlily, kdo záhadný muž je.

V pátrání nepomohla skutečnost, že z obleku, v němž byl na pobřeží objeven, byly odpárány veškeré štítky výrobců, zřejmě záměrně. Když byl vyzván, aby nakreslil vlajku země, odkud pochází, načrtl vlajku s křížem, podobnou vlajce Švédska. Podle jiné teorie je to hudebník odněkud z východní Evropy. Pátrání pokračuje.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme