Sprinter Maslák bude na halovém ME útočit na téměř 30 let starý rekord

České atlety čeká těžký úkol. Na halovém mistrovství Evropy, které začne v pátek v Bělehradě, se pokusí napodobit dva roky starý úspěch z posledního šampionátu v Praze. Tehdy vybojovali před skvělým domácím publikem dvě zlaté, jednu stříbrnou a tři bronzové medaile. Do Srbska teď sice vyrazí méně početná výprava, ale kvalitou by za tou pražskou zaostávat neměla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sprinter Pavel Maslák

Sprinter Pavel Maslák | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Mezi celkem 27 atlety je největším adeptem nejen na medaili, ale i na titul Pavel Maslák. Podle dosažených úspěchů vyhrál halový specialista v minulých čtyřech letech všechny velké akce pod střechou - dvakrát světový a dvakrát evropský šampionát.

I letos je v tabulkách jasným favoritem čtyřsetmetrové trati. Podle skvělé aktuální formy by mohl navíc útočit i na téměř 30 let starý evropský rekord Thomase Shönlebeho z tehdejší NDR.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtvrtkař Pavel Maslák chce prodloužit nevídanou sérii titulů

„Tam se musí prostě všechno sejít dohromady, ale na soutěžích jsou tři čtvrtky během dvou dnů. Ono se to nezdá, tak to vezme hodně sil, a proto s tím moc nepočítám vzhledem k té Evropě.“

Na druhou stranu ale počítá Pavel Maslák se zkompletováním hattricku, tedy tří po sobě jdoucích halových evropských titulů. Navíc by rád přidal medaili ze štafety na 4krát 400 metrů stejně jako před dvěma lety v Praze, kdy české kvarteto vybojovalo bronz.

Velké trápení zažila v roce 2015 v O2 areně Zuzana Hejnová, která ale v týdnu odjede do Bělehradu s tabulkově druhým výkonem na čtyřstovce. I přesto ale tuší, že ji tam nečeká nic lehkého, protože bude rozhodovat, jak rychle poběží prvních 200 metrů.

Nový trenér

„Mně přijde, že jsem tempařka, takže dokážu běžet dvoukilo, tak to dokážu rozběhnout i v té čtvrtce a vydrží to, tak to budu muset udělat. Pohlídat si seběhnutí bez kolize a doběhla to,“ přibližuje zdánlivě jednoduchou taktiku Zuzana Hejnová.

Mezi ty, kteří se pokusí v Srbsku spíš překvapit, patří Michaela Hrubá. Vzestup juniorské mistryně světa ve výšce se zastavil, a tak přišla i změna trenéra „Je to kvůli výkonnosti, protože oproti loňskému roku, kdy jsem v hale skákala 190 na počkání, tak teď skáču 190, když se hodně zadaří.“

A tak čerstvě 19letou atletku připravuje necelé dva týdny Michal Pogány - trenér bývalé mistryně světa v trojskoku Šárky Kašpárkové. „Doufám, že se to nějak ustálí, že si zvyknu a směrem k Bělehradu se to nějak vyšperkuje,“ věří jeden z největších českých atletických talentů. A pokud by opravdu Michaela Hrubá napodobila své rok staré výkony, mohla by na šampionátu zasáhnout i do bojů o medaile.

Nikola Šrámková, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme