Dron zabil jednoho z nejvyšších velitelů Al Káidy, působil i po boku Usámy bin Ládina

Při útoku amerického dronu v syrské provincii Idlíb zemřel Abú Khayr Al Masrí, jeden z vůdců teroristické organizace Al-Káida a zeť Usámy bin Ládina. Podle britského deníku Guardian jeho smrt potvrdili džihádisté z bývalé Fronty an Nusrá, se kterou Masrí spolupracoval. Dron v syrské provincii Idlíb zřejmě v neděli zasáhl auto, kterým Masrí cestoval. Pentagon potvrdil útok bezpilotního letounu v této oblasti, ale neuvedl, na koho cílil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie) ve městě Maarrat al-Numan

Členové Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie) ve městě Maarrat al-Numan | Foto: Voice of America, CC BY 3.0

Abú Khayr Al Masrí se podílel na jednom z prvních atentátů Al Kájdy namířených proti Spojeným státům. Při bombovém útoku na dvě americké ambasády v Tanzánii a Keni v roce 1998 zemřelo přes 200 lidí.

Masrí působil v Afghánistánu po boku Usámy bin Ládina a svůj vliv v teroristické organizaci si upevnil také sňatkem s jeho dcerou. Byl nejdůležitějším mužem v Al Káidě po vůdci Ajmánu Zavahrím. Masrí také strávil přes deset let v íránském vězení. Podle serveru Long War Journal ho Teherán propustil v roce 2015 výměnou za íránského diplomata, uneseného v Jemenu.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme