V Česku padaly teplotní rekordy. Z Karviné hlásí téměř 18 stupňů Celsia

Česko má za sebou další teplý den. Rekordy v pondělí hlásilo dvacet ze 144 stanic měřících třicet a více let. Na většině území vystoupaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia. V Karviné rtuť teploměru dokonce ukazovala 17,7 stupně. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozonová díra (ilustrační foto)

Ozonová díra (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Z dvacítky stanic, které přepisovaly maximální teploty, bylo například více než 16 stupňů v Javorníku v Olomouckém kraji nebo v Lučině na Frýdecko-Místecku. Obě stanice přepsaly rekordy z roku 1998. V Javorníku bylo tehdy 15,4 stupně Celsia, v pondělí 16,7 a v Lučině vylepšili maximum o 0,4 stupně na 16,2 stupně Celsia.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku padaly teplotní rekordy. Z Karviné hlásí téměř 18 stupňů Celsia. O počasí mluvila meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová

„Rekord byl překonán také v pražském Klementinu. Ve 14 hodin tam bylo 14 stupňů. Dosavadní rekord byl 13,5 stupně z roku 1966. Na konečnou hodnotu si budeme muset ještě počkat,“ přibližuje meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu Jana Hujslová.

„Dnešek nebyl zas až tak neobvykle teplý. Například v roce 1994 bylo tepleji hlavně na jihozápadě Čech, v Českém Krumlově tehdy naměřili 22 stupňů,“ doplnila Hujslová.

Teplý byl i minulý čtvrtek, kdy rekordy pro 23. únor byly vyrovnány nebo překročeny na dvanácti ze 144 stanic měřících třicet a více let. Vůbec nejvyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 17,6 stupně Celsia.

Česko začne v úterý od západu ovlivňovat studená fronta. Přes den bude převládat oblačno až zataženo, jen ve východní polovině území může být zpočátku místy ještě polojasno.

„V Čechách očekáváme místy déšť, na horách většinou sněžení. K večeru se od jihozápadu déšť postupně rozšíří na většinu území republiky. V Čechách bude k večeru sněžit v polohách nad 500 metrů,“ popisuje Hujslová.

Čeká nás nadprůměrně teplý březen. Teploty vystoupí až na deset stupňů, slibují meteorologové

Číst článek

Nejvyšší denní teploty budou v úterý podle ní hodně rozdílné. „V Čechách bude podstatně chladněji, teploty od 5 do 10 stupňů. Ve východní polovině území bude ještě poměrně teplo, maxima od 10 do 15 stupňů. Pocitovou teplotu ale bude snižovat čerstvý jižní vítr,“ dodává meteoroložka.

Ve středu pak bude převažovat proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, které budou od středních poloh většinou sněhové. Na horách může připadnout až 15 centimetrů nového sněhu. Teploty nejčastěji kolem 7 stupňů Celsia.

„Ve čtvrtek přechodně přibude oblačnosti a také deště. Během dne ale bude srážek ubývat. Na víkend už to vypadá, že bude převažovat oblačno až polojasno. Bude se postupně oteplovat, o víkendu maximální teploty od 11 do 16 stupňů,“ uzavírá meteoroložka Hujslová.

Linda Nguyenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme