Že je v Německu rasismus se už dnes nepopírá, Afričani jsou tu diskriminovaní, říká expert

Diskriminaci a strachu z napadení čelí v Německu lidé pocházející z Afriky. Na závěr své první návštěvy v Německu to dnes uvedla expertní skupina OSN pro osoby s africkým původem. Konečnou zprávu předloží odborníci v září Radě OSN pro lidská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž držící své jihoafrické doklady je napadený v Pretorii, JAR

Muž držící své jihoafrické doklady je napadený v Pretorii, JAR | Zdroj: Reuters

„Ačkoli ústava garantuje rovnoprávnost, zakazuje diskriminaci na základě rasy a stanoví, že lidská důstojnost je nedotknutelná, v praxi to není prosazováno,“ uvedla skupina podle agentury DPA.

Odborníci OSN se z rozhovorů dozvěděli, že zejména muži se kvůli svému původu obávají na některých místech útoků. Experti navštívili několik měst a mluvili s poslanci a zástupci Iniciativy černých lidí v Německu (Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland, ISD).

„Je dobře, že dnes už se alespoň obecně nepopírá, že v této zemi je rasismus,“ řekl člen předsednictva ISD Tahir Della. Podle něj v Německu existuje „institucionální rasismus“, nelze prý hovořit jen o ojedinělých případech.

Della kritizoval takzvané rasové profilování, tedy kontroly, vyšetřování nebo sledování osob, které úřady podezírají hlavně na základě jejich příslušnosti k určité rase.

Podle průzkumu považuje 63 oslovených Němců policejní kontroly prováděné podle etnických znaků za z větší části neproblematické.

Skupina OSN tvrdí, že rasové profilování je v Německu rozšířené, ačkoli to oficiální místa nepřiznávají. Expertům OSN vadí, že neexistuje nezávislý odvolací orgán, na který by se mohli obrátit „oběti této formy diskriminace“.

V Německu žije kolem milionu osob s africkým původem. Diskuse o této menšině se vyhrotila, když předloni na Silvestra čelilo mnoho žen sexuálnímu napadení či okradení v Kolíně nad Rýnem a několika dalších městech. Pachateli byli tehdy podle obětí hlavně Severoafričané.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme