Trump dostal z Pentagonu předběžný plán, jak porazit Islámský stát

Americké ministerstvo obrany předložilo prezidentovi Donaldu Trumpovi předběžný plán opatření nutných k porážce organizace Islámský stát. Oznámil to mluvčí Pentagonu Jeff Davis s tím, že jde o plán na rychlou porážku džihádistů. Plán, který v pondělí představil ministr obrany James Mattis na zasedání Národní bezpečnostní rady, patrně povede k rozšíření americké vojenské přítomnosti v Sýrii, uvedla zpravodajská agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump, prezident Spojených států

Donald Trump, prezident Spojených států | Zdroj: Reuters

Rámcový plán se podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise nezaměřuje jen na pozice takzvaného Islámského státu v Sýrii a Iráku, ale i ve zbytku světa. „Je to obšírný plán. Je globální. Není jen vojenský,“ řekl Davis s tím, že podrobnosti strategie jsou tajné.

Americký prezident Donald Trump dal ihned po nástupu do funkce 20. ledna ministerstvu obrany zhruba měsíc na to, aby představilo bojovou strategii nutnou k celkovému zničení Islámského státu, což bylo jedním ze stěžejních slibů jeho předvolební kampaně.

Během ní opakovaně kritizoval svého předchůdce Baracka Obamu, který podle něj věnoval boji s terorismem málo financí a přispěl k rozmachu této organizace.

Mattisem prezentovaný plán obsahuje podle agentury AP některé prvky, které nová administrativa zdědila z Obamovy strategie. Na druhé straně však zřejmě povede k vyššímu vojenskému nasazení v Sýrii.

Zdroje zpravodajské agentury mluvil také o tom, že dojde k intenzivnějším pokusům o nevojenský tlak na takzvaný Islámský stát, například o zablokování jejich finančních zdrojů či omezování možností internetové propagandy teroristů.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer na pondělním tiskovém brífinku prohlásil, že ministr obrany James Mattis plán koordinoval s dalšími silovými ministerstvy a bezpečnostními orgány, jejichž šéfové byli v pondělí u jeho prezentace v Národní bezpečnostní radě. „To může pomoci v určení směru, kterým se vydáme," řekl Trumpův mluvčí.

Boje o Mosul

Irácká armáda mezitím vybojovala klíčový most přes řeku Tigris v Mosulu. Po opravě ho využije k dopravě posil pro jednotky bojující o západní část města, informovala v pondělí armáda.

Boje o Mosul trvají od října, v lednu armáda dobyla východní část města a nyní bojuje o západní. Proti ní stojí právě zmiňování radikálové z takzvaného Islámského státu.

Ofenzíva proti Islámskému státu v tomto druhém největším městě Iráku se dlouho připravovala a letecká koalice, která pomáhá irácké armádě, poničila všechny mosulské mosty, aby teroristické organizaci ztížila přesuny mezi západní východní částí města.

Irák od začátku ofenzívy počty mrtvých a raněných nezveřejňuje. Podle předchozích zpráv brání západní Mosul asi 2000 bojovníků takzvaného Islámského státu, Irák do bojů poslal desítky tisíc policistů, vojáků a milicionářů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme