Trump plánuje posílit armádu. Musíme zase začít vyhrávat války, říká

Americký prezident Donald Trump chce zvýšit výdaje na zbrojení. Rozpočet na obranu by měl být asi o devět procent vyšší oproti minulému roku. Peníze se podle Trumpových plánů mají využít také na financování policie a dalších bezpečnostních složek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump vystupuje z prezidentské helikoptéry Marine One

Donald Trump vystupuje z prezidentské helikoptéry Marine One | Zdroj: Reuters

Pokud Kongres rozpočet na obranu nakonec schválí a finance se skutečně navýší o přibližně devět procent, bude to americké daňové poplatníky stát 54 miliard dolarů (v přepočtu téměř 1,4 bilionu korun).

Prezident Trump chce proto peníze získat snížením rozpočtu prakticky všech ostatních rezortů, které nemají v popisu práce bezpečnost. Největších škrtů se podle listu The New York Times dočká americká agentura na ochranu životního prostředí. Ta by mohla přijít až o desítky miliard dolarů. Trump se také chystá omezit americkou zahraniční pomoc. Týkat by se to mělo hlavně příspěvků do programů Organizace spojených národů.

Trump dostal z Pentagonu předběžný plán, jak porazit Islámský stát

Číst článek

Bezpečnost a obrana země patřily už k hlavním tématům Trumpovy předvolební kampaně. Prezident sliboval, že Američanům zajistí bezpečí a že se chystá armádu reformovat. Své rozhodnutí mimo jiné odůvodnil neúspěchy Spojených států na bitevních polích.

„Musíme zase začít vyhrávat války. Když jsem byl mladý, na střední a vysoké škole, říkalo se, že jsme nikdy neprohráli válku. Někteří z vás tam byli se mnou a pamatujete si, že Amerika nikdy neprohrála. A teď nikdy nevyhráváme. Musíme buď vyhrávat, nebo nebojovat vůbec,“ prohlásil.

Jako největší problém Donald Trump označil situaci na Blízkém východě, kde se americká armáda angažovala bez kýženého výsledku. „Donedávna jsme na Blízkém východě utratili 6 bilionů dolarů, a to je nepřijatelné, protože to bylo k ničemu. Méně než k ničemu. Blízký východ je na tom hůř, než na tom byl před šestnácti, sedmnácti lety,“ řekl prezident. „Utratily jsme 6 bilionů a máme tam sršní hnízdo. Je tam nepořádek, jaký jsme neviděli, takže to tam srovnáme.“

Demokraté proti

Proti zvýšeným výdajům na obranu se ostře postavili Demokraté. Vadí jim hlavně plány na rozpočtové škrty, které by se měly týkat i sociálních programů. Předsedkyně demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová řekla, že Trump neplní předvolební sliby, podle kterých chtěl na první místo stavět americké pracující rodiny. Pelosiová také vyjádřila obavy, že škrty některým Američanům ztíží hledání práce.

Zcela opačně reagovali někteří Republikáni. Předseda sněmovního výboru pro ozbrojené složky Mac Thornberry prohlásil, že je Trumpův návrh málo ambiciózní a že by měla armáda dostat ještě víc peněz. Podle Thornberryho je třeba napravit politiku Baracka Obamy, který finance na armádu snižoval.

Detaily a číselné podrobnosti ohledně bezpečnosti Trump zveřejní až v březnu v kongresu. O svých plánech by ale měl promluvit už v projevu před oběma komorami Kongresu v úterý v noci.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme