Syrská armáda vstoupila na kurdské území. Vítají ji jako záruku klidu

Nový postup syrské armády proti ozbrojencům takzvaného Islámského státu překreslil mapu bojů na severu země. Vládní jednotky se nyní dostaly do přímého kontaktu s územím syrských Kurdů. Jejich milice nového souseda vítají a válčit s ním nechtějí. Syrská vláda podle nich umožní přes své území pohyb lidí a zboží mezi dvěma izolovanými kurdskými enklávami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrolní stanoviště syrské armády u Aleppa

Kontrolní stanoviště syrské armády u Aleppa | Zdroj: Reuters

Většina severní Sýrie je pod kontrolou Syrských demokratických sil, podporovaných Spojenými státy. Hlavní roli v nich hrají kurdské jednotky YPG. Mluvčí těchto sil Talal Silo řekl agentuře Reuters, že nové sousedství syrské vládní armády vítá.

Těžká bitva o úzké uličky Mosulu pokračuje. Mezi oběťmi je i mladá novinářka

Číst článek

Lidé z kurdských oblastí se tak podle mluvčího budou moci po letech znovu dostat třeba do nemocnic v Aleppu. Nová situace ale brání dalšímu postupu Tureckem podporovaných povstalců, kteří minulý týden vytlačili džihádisty Islámského státu ze strategického města Báb.

Boje proti Islámskému státu pokračují také v iráckém Mosulu. Armáda začala úzkými uličkami dobývat západní část města. Tvrdé boje se neobešly bez obětí, mezi nimi i mladé kurdské reportérky Gardiové.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme