Tusk není neutrální, tvrdí Kaczyński. Varšava se ho pokouší nahradit novým kandidátem

Místo Tuska jiný Polák, to je cíl současné polské vlády. Její předsedkyně Beata Szydlová (Právo a spravedlnost) se zotavila po autonehodě a sonduje u evropských lídrů možnost podpory „alternativního“ polského kandidáta na funkci předsedy Evropské rady. Tu momentálně zastává bývalý polský premiéra a předseda strany Občanská platforma Donalda Tuska. V březnu by měl obhajovat druhé funkční období, ale nynější konzervativní vláda se staví ostře proti němu. Podle Kaczyńského jsou informace o novém kandidátovi v této chvíli spekulace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vůdce polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński

Vůdce polské vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński | Zdroj: Reuters

Novým kandidátem Polska by měl být europoslanec Jacek Saryusz-Wolski, píše server Financial Times. Sayrusz-Wolski je stejně jako Tusk z Občanské platformy. O lobbování polské premiérky u evropských lídrů informoval server Financial Times.

Plán má malé šance na úspěch, Tuska už podpořila řada států včetně Německa. „Zaskočilo nás to. Vypadá to spíš na vnitropolitickou hru. Určitě jde o to, aby nebylo možné obvinit polskou vládu, že nepodporuje Poláka,“ řekl pro deník Gazeta Wyborcza jeden z evropských diplomatů.

Polák Tusk nejspíš zůstane předsedou Evropské rady. Proti je jen Polsko

Číst článek

Podle úterního vyjádření předsedy vládní strany Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského je celá záležitost prozatím spekulace. „Kompetence pana Saryusze-Wolského hodnotit nebudu, znám ho málo, mluvil jsem s ním v životě párkrát, ale to je všechno. Sleduji toho politika z velké vzdálenosti,“ řekl Kaczyński na setkání s novináři ve varšavském sídle strany.

Polská vláda se dlouhodobě veřejně staví ostře proti Tuskovi, kterého činí zodpovědným zejména za leteckou katastrofu u Smolenska v roce 2010, při které zemřelo 96 osob včetně prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie. Jeho bratr Jarosław trvá na novém prošetření letecké nehody a činí Tuska zodpovědným.

Předseda Evropské rady Donald Tusk | Foto: Reuters

Podle Kaczyńského Tusk jako předseda Evropské rady nejedná objektivně a zasahuje do dění v členských státech unie. „Donald Tusk porušuje ve vnitřních záležitostech států EU zásady neutrality. Zkrátka podporuje opozici, a to je opozice, která sama sebe nazývá totální, která neskrývá, že chce svrhnout vládu neústavními protistátními metodami. Metoda 'ulice a zahraničí' je spojení toho nejhoršího,“ uvedl Kaczyński.

Podle polských médií se už na podzim začala připravovat obvinění Tuska s cílem jeho diskreditace před volbou. K volbě předsedy Evropské rady není potřeba souhlas všech zemí, ale stačí kvalifikovaná většina. O obsazení postu tzv. unijního prezidenta bude rozhodovat březnový summit Evropské unie.

Vládní volba Jacka Sayrusze-Wolského, Poláka za Poláka, je pokusem o utišení části opozice a utišení vlastních řad. Europoslanec z opozičního tábora loni na podzim veřejně podpořil současnou vládu. V Evropském parlamentu zasedá už od roku 2004.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme