Jízdu soupaž si užije jen na sto metrech. Lyžařka Smutná se představí na deseti kilometrech

Na svém prvním mistrovství světa závodila lyžařka Kateřina Smutná už před 14 lety. Po neshodách s tehdejším reprezentačním trenérem pak dlouhá léta jezdila za Rakousko, až teď se vrátila pod českou vlajku. To ale ještě není ani tak zásadní, na světovém šampionátu v Lahti vnímá spíše jinou změnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Smutná

Kateřina Smutná | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Když si na oficiálních stránkách Mezinárodní lyžařské federace otevřete poslední výsledky Kateřiny Smutné, vykoukne na vás impozantní statistka. Letos jela zatím pět závodů a všechny vyhrála. A všechny byly klasicky, jenže nejkratší z nich měřily 50 kilometrů.

Ano, teď už je to specialistka na dálkové běhy, zvané hezky německy laufy. Dnes ji čeká jen 10 kilometrů, namotaných na čtyřech okruzích. A to není jediný zásadní rozdíl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dlouhá léta závodila za Rakousko, od této sezónu už je ale běžkyně Kateřina Smutná zase Češkou i podle oficiálních listin lyžařské federace

„Když jsem to tak spočítala, tak na jedné dva a půlce je maximálně sto metrů na soupaž a jinak je to opravdu jen do kopce a z kopce,“ říká Smutná.

Závodnici původem z Jizerských hor kopce až tak nevadí, ale v maratónech jezdí na rovinatých tratích, kde se ta stoupání dají vyjet soupaž, tedy jen odpichováním se hůlkami. Tady to bude hezká klasika se vším všudy. „Je to samozřejmě nezvyk, ale před třemi lety jsem sedm let jezdila svěťák, takže bych na to ještě pořád měla být zvyklá.“

Snad si tedy dnes na mistrovství světa Kateřina Smutná rozvzpomene na to, jaké to je závodit na mnohem kratších tratích o dost rychleji. Zkušeností má dost a ví, že rozdíl bude už v předstartovní přípravě.

„Při maratonu se jdu maximálně dvacet minut zlehka projet. A při závodě se začne závodit až po hodině, dejme tomu, že hodinu se rozjíždíme. A tady? Já jsem zvyklá se tak třičtvrtě hodiny před startem se dobře rozjet. Na rotoped nejsem zvyklá vůbec,“ vysvětluje.

Jaké umístění by si Kateřina Smutná v závodě na 10 kilometrů klasicky na mistrovství světa přála „Samozřejmě do patnácté místo by to bylo hezké, ale nedám si takový cíl, když už jsem patnáctá byla před šesti na mistrovství světa v Oslu, takže musím mít vyšší cíl. Dala jsem si cíl do desítky, což si nemyslím, že je to úplně nereálné, ale bude to strašně těžké,“ ví Kateřina Smutná.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme