Vlakové nádraží v Děčíně se stane nádražím národního parku České Švýcarsko

28. únor 2017

Vlakové nádraží v Děčíně se za měsíc stane nádražím národního parku České Švýcarsko. Budova nedávno prošla rekonstrukcí, proto nebudou třeba žádné stavební úpravy. Jak se odbavovací hala změní a proč padla volba právě na děčínské nádraží?

„Nádraží národního parku by mělo být otevřeno 31. března. Nezmění se jen název, přibydou i jiné vizuální změny. U pokladen budou například zobrazeny nejfotogeničtější místa parku,“ přiblížila některé ze změn mluvčí města Děčín Markéta Lakomá.

„Rádi bychom s národním parkem České Švýcarsko uzavřeli dohodu o vzájemné spolupráci. Výsledkem by mělo být rozšíření informací o možnostech návštěvy krásných míst parku, jehož je děčínské nádraží jakousi vstupní branou,“ vysvětluje Kateřina Šubová, mluvčí Správy železničních dopravních cest, které budova nádraží patří.

Děčín by navíc stál o to, mít rovnou v nádražní budově svoje infocentrum. Inspirací pro nově vznikající nádraží jsou už dvě stávající, která fungují na stejném principu v Bad Schandau a Sebnitz. Tam se otevřelo zbrusu nové nádraží s expozicí nejzajímavějších míst Saského Švýcarska ani ne před měsícem.

„Když tam vystoupíte, okamžitě na vás dýchne taková ta atmosféra národního parku a víte, že jste přijeli na místo, které není úplně obvyklé, ale které má v nabídce něco víc, a můžete to začít zkoumat,“ popisuje německá nádraží mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

K děčínskému nádraží by se mohlo v budoucnosti připojit i nádraží v Krásné Lípě. To ale potřebuje rekonstrukci, proto by se ve vstupní bránu do národního parku mohlo proměnit zhruba do dvou let.

autor: dap
Spustit audio