Sortimentu v některých infocentrech bude méně. Kvůli EET ukončí komisní prodej

Část informačních center skončí od středy s komisním prodejem. Turisté tak už v nabídce nenajdou velkou část sortimentu, jako jsou třeba publikace regionálních autorů. Vedení center k tomu vede elektronická evidence tržeb, kterou musí mít maloobchody od 1. března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infocentrum ve Spáleném Poříčí

Infocentrum ve Spáleném Poříčí | Foto: Monika Červená

„V téhle prosklené vitríně byla široká nabídka vltavínů, které se těží blízko Netolic,“ říká u prázdné vitríny ředitelka Muzea doktora Otakara Kudrny v Netolicích Zuzana Leherová.

Pracovnice infocentra Jiřina Petrášková prohlíží v počítači databázi komisních prodejců. „Vzhledem k tomu, že elektronická evidence tržeb by ztížila tuto situaci, tak jsme se rozhodli pro ukončení všech komisních prodejů. Děláme vyúčtování, abychom ke konci měsíce měli veškeré zboží buď vrácené dodavateli, nebo si část zboží, které budeme potřebovat, odkoupíme, abychom byli vlastníky a prodávali ho jako naše zboží,“ vysvětluje Petrášková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Infocentra kvůli EET ukončí komisní prodej. Více si poslechněte v reportáži Václava Maliny.

„Bohužel, co si odkoupíme do vlastního skladu, to můžeme bez elektronické evidence tržeb prodávat dál,“ dodává Leherová.

Pokyn k zastavení komisního prodeje v infocentru ve Vodňanech vydala ředitelka městského muzea Jitka Velková. „K prvnímu březnu zastavujeme komisní prodej zboží, které máme od různých dodavatelů. Budeme muset zjistit, zda dodavatelé mají povinnost mít elektronickou pokladnu, nebo ne,“ říká.

„Pokud tuto povinnost nemají, jejich zboží můžeme prodávat nadále bez elektronické pokladny a stvrzenek. Pokud tuto povinnost mají, bude na našem zvážení, zda jejich zboží necháme u nás, od nich si ho odkoupíme,“ dodala po konzultaci na finančním úřadu ve Strakonicích Velková.

Infocentra mají na nákup zboží málo peněz

Ředitelka městského muzea ve Vodňanech si je jistá, že stihnou zjistit, které zboží mohou prodávat a které ne. „Bezesporu. U nás turistická sezona začíná 1. dubna. Naopak se na všechny zákazníky těšíme, takže se budeme snažit, aby si u nás mohli vybrat i pěkný suvenýr,“ vysvětluje.

Klubové pivnice nahrazují klasické hospody. Vyhnou se EET i zákazu kouření

Číst článek

Jakého zboží se týká omezení kvůli elektronické evidenci tržeb, upřesňuje Jiřina Petrášková z netolického infocentra. „Sortiment publikací zaměřených na turistický ruch a na naši oblast, drobné suvenýry, například keramika nebo nákladnější pohlednice, magnetky, mince.“ Od března podle Petráškové sortimentu ubude. „Bude určitě užší výběr, bude těch položek méně, než bývalo. Některé věci, které víme, že se prodávají, že o ně mají turisti zájem, jsou to hlavně sběratelské předměty, tak ty si koupíme do skladu. Takže o to zákazník nepřijde,“ dodává Petrášková.

U komisního prodeje nabízí výrobce své zboží k prodeji prostřednictvím obchodníka, ale zboží až do okamžiku zaplacení zůstává majetkem výrobce. Obchodník je pouhým zprostředkovatelem prodeje.

Na nákup zboží mají v infocentru v Netolicích jenom 15 000 korun. „Říkáte, že tady máme prázdné regály. To, co zbylo v tom prázdním regálu, stojí 15 000 korun. Ač se to nezdá, tak tu částku do toho investujeme, pak se před sezonou poradíme a uvidíme, ale víc toho nebude,“ vysvětluje Petrášková.

I další infocentra, která spadají pod města a obce, narychlo řeší situaci, kdy se na ně elektronická evidence tržeb nevztahuje, ale suvenýry nejčastěji prodávají právě v takzvaném komisním prodeji. A ten už EET podléhá.

Václav Malina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme