Prezident Zeman odvolal ministra Mládka z funkce. Řízením úřadu pověřil premiéra Sobotku

Prezident Miloš Zeman k poslednímu únorovému dni odvolal z funkce ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Zároveň řízením úřadu pověřil od 1. března předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD). Na tiskové konferenci to řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek

Jan Mládek | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

O odvolání Mládka požádal Zemana minulý týden Sobotka. Premiér chce resort řídit dočasně, nového ministra plánuje prezidentovi navrhnout po sjezdu sociální demokracie, který začíná 10. března. Podle Ovčáčka chce Zeman v nejbližší době Mládka přijmout a poděkovat mu za jeho práci. Nový ministr by podle něj měl na práci Mládka navázat.

Za hlavní důvod personální změny Sobotka označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Zatím není jasné, kdo by se měl novým ministrem stát. Spekuluje se o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi (ČSSD), někdejším sociálnědemokratickém ministru průmyslu Milanu Urbanovi nebo Mládkovu náměstkovi Jiřím Havlíčkovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme