Praha se dočká opravy Negrelliho viaduktu a stavby železničního uzlu. Komise vybrala zhotovitele

Výběrová komise doporučila jako zhotovitele modernizace pražského železničního uzlu sdružení společností Metrostav, Swietelsky Rail a SMP CZ. Vybrala také firmu k opravě pražského Negrelliho viaduktu. Zvolila sdružení firem Hochtief, Strabag a Avers. Informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu | Foto: Správa železniční dopravní cesty

Sdružení společností Metrostav, Swietelsky Rail a SMP CZ za modernizaci koridorové trati z pražské Hostivaře k Vinohradským tunelům u hlavního nádraží nabídlo částku 3,487 miliardy korun bez DPH.

Pokud proti rozhodnutí o výběru nejvhodnějších nabídek nebudou podány námitky, předpokládá zadavatel přibližně do tří týdnů uzavření smluv o dílo, uvedl mluvčí správy železnic, která je investorem stavby. Soutěže se zúčastnilo celkem šest firem, v pořadí na druhém místě skončilo sdružení firem Eurovia, Strabag Rail a GJW Praha s cenou 3,68 miliardy Kč.

Trať z Prahy do Kladna s odbočkou na letiště vyjde na 31 miliard. O deset víc než se plánovalo

Číst článek

Modernizace železničního spojení od vinohradských tunelů k Hostivaři je součástí modernizace takzvaného pražského železničního uzlu. SŽDC si od ní slibuje odstranění úseků, které už nestačí intenzitě dopravy.

SŽDC vypsala tendr loni na podzim již podruhé. Výběrová komise loni v červnu za vítěze doporučila firmu Chládek a Tintěra s cenou 3,4 miliardy korun. SŽDC ale následně soutěž zrušila s poukazem na nejasnosti ve vlastních kvalifikačních požadavcích. Vítězná firma se následně obrátila na antimonopolní úřad, aby zakázal vypsání nové soutěže. Nakonec ale společnost vzala své podání zpět a SŽDC vyhlásila nový tendr.

Negrelliho viadukt

Negrelliho viadukt v Praze bude opravovat sdružení firem Hochtief, Strabag a Avers. Cenu zakázky sdružení stanovilo na 1,046 miliardy korun bez DPH. Sdružení zvítězilo s nejnižší cenou mezi třemi uchazeči.

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu | Foto: Správa železniční dopravní cesty

Oprava historického Negrelliho viaduktu je součástí plánované modernizace trati na Kladno s odbočkou na pražské letiště, která bývá často označována jako rychlodráha. Součástí plánovaných oprav bude kromě výměny železničního svršku a spodku rozebrání dvou mostních oblouků na Štvanici, které poškodily povodně a jejichž stav označuje SŽDC za havarijní.

Celá rekonstrukce Negrelliho viaduktu by měla trvat do roku 2019 a bude spojená s omezením provozu na linkách směřujících přes most na Masarykovo nádraží. Při hladkém průběhu příprav by mělo s pracemi začít letos na jaře. Cena nabízená vítězným sdružením je o téměř 150 milionů nižší, než kolik původně SŽDC předpokládala.

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu | Foto: Správa železniční dopravní cesty

Vizualizace opravy Negrelliho viaduktu | Foto: Správa železniční dopravní cesty

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme