Nepřiměřeně tvrdé opatření, zlobí se Merkelová. Korespondent německého Weltu zůstává v turecké vazbě

Do turecko-německých vztahů zasáhla další kauza. Turecký soud poslal do vazby dopisovatele německého listu Die Welt. Úřady korespondenta Denize Yücela zadržují už dva týdny. Podle tureckých zákonů v ní může být až pět let. Novinář má turecké a německé občanství. Vláda v Berlíně proti rozhodnutí protestuje a označila ho za nepřiměřené. Ankara Yücela podezřívá z členství v teroristické organizaci a ze zneužití dat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace v Německu na podporu zadrženého novináře Yücela

Demonstrace v Německu na podporu zadrženého novináře Yücela | Zdroj: Reuters

Třiačtyřicetiletý žurnalista psal mimo jiné o soukromých e-mailech ministra energetiky Berata Albayraka, který je zároveň zeť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že Berlín bude usilovat o spravedlivé zacházení s novinářem. „Toto opatření je nepřiměřeně tvrdé, zvláště, když se Deniz Yücel turecké justici dobrovolně vydal,“ řekla také Merkelová.

Moc nad soudy a zrušit premiéra. Co stojí v návrhu zákona, který může změnit Turecko?

Číst článek

Evropská unie dlouhodobě kritizuje turecké protiteroristické zákony a žádá jejich úpravu. Podle Výboru na ochranu novinářů je kvůli své práci v Turecku ve vazbě přes osmdesát žurnalistů. Údajně jde o větší počet než v jakékoliv jiné zemi.

Německý deník Die Welt proti zadržení novináře ostře protestuje. „Yücel je brilantní novinář, je nezávislý v každém případě, má svobodného ducha a jako takový je velmi znepokojen vývojem v Turecku. Pokud s ním zacházejí jako se zločincem, je to signál: můžeme si přijít pro každého,“ napsal deník v prohlášení.

Filip Harzer, Matěj Válek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme