Tržby začínají povinně evidovat desítky tisíc obchodníků. Přichází druhá vlna EET

Druhá vlna EET je tady. Tržby budou muset nově povinně evidovat desítky tisíc podnikatelů. Druhá vlna se týká obchodníků, a to od velkých řetězců po stánkaře a trafikanty. Podle místopředsedy Českomoravského sdružení trafikantů Romana Slavíka se provozovatelé trafik bojí, že EET bude zdržovat obchodníky i zákazníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Slavík říká, že placení před zavedením EET dříve probíhalo velice rychle. „Jak to bylo běžně – 22 plus 22 plus 22 je 66, děkuju, běžte, na shledanou, hezký den,“ popisuje Slavík.

„A teď prostě naťukat na pokladnu nebo naťukat do nějaké kasy. V momentě, kdy já už mám vrácené peníze, on ještě čeká na doklad,“ kritizuje zdržení, které podle něj nyní nastane.

Klubové pivnice nahrazují klasické hospody. Vyhnou se EET i zákazu kouření

Číst článek

Finanční správa zatím přesně neví, kolika podnikatelů se druhá vlna EET týká. Nejprve uváděla, že se do evidence zapojí až čtvrt milionu obchodníků. Tento týden odhad snížila, přesná čísla ale neuvedla.

Do další vlny EET nicméně podle finanční správy nespadají například obchodníci, kteří přijímají pouze platby převodem z účtu na účet. Rovněž existuje řada obchodníků, kteří mají pouze sezonní prodej. Těm stačí se do systému EET přihlásit později, tedy až ve chvíli, kdy začnou platby přijímat.

Evidovat také nemusejí ti, kteří mají prodej jako okrajovou činnost. „Pokud se jedná o okrajovou, doplňkovou činnost, která by měla být v režimu EET evidována dříve než hlavní činnost, pak lze tuto činnost evidovat až současně s činností hlavní,“ vysvětlila daňová specialistka společnosti KODAP Jana Janoušková.

EET příští rok čeká i astrology

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Druhá vlna EET se bude vztahovat i na některé lékárny. Ministerstvo začne s kontrolami už 1. března

Číst článek

Na řadu v budoucnu přijdou i další obory podnikání. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

dab, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme