Olympijská vesnice v Pchjongčchangu? Zatím staveniště, ale dělníci makají

Skoro všechna sportoviště už sice fungují, rozhodně to ale neznamená, že by mohli organizátoři příštích olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu ubrat na tempu příprav. Ještě spousta práce je čeká v místě, kde budou reprezentanti během celé akce bydlet, tedy v olympijské vesnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijská vesnice se pomalu rýsuje

Olympijská vesnice se pomalu rýsuje | Zdroj: Reuters

Bláto, na zemi roztahané nekonečné kabely a dva vysoké jeřáby. Olympijská vesnice je ještě pořád staveništěm, na kterém ale skoro jako roboti pracují dělníci. Zdá se, že opravdu dělají všechno pro to, aby to tu za několik měsíců vypadalo tak, jak slibuje obrázek na billboardu.

Bohužel dál než ke vstupní bráně se ale ke svému nemilému překvapení nedostanu. Přestože jsem tu se zástupcem organizačního výboru her, tak nás pán sedící v malé boudičce při pokusu projít razantně zastavuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijská vesnice je zatím staveništěm

„V tuhle chvíli je to období konstrukce, takže když vejdeme dovnitř, musíme mít speciální povolení,“ tlumočí mi Jaekwoo Lee. Pohyb po rozestavěné a také přísně střežené vesnici je prý pořád nebezpečný. Přímo od pořadatelů ale samozřejmě uslyšíte, že je všechno tak, jak má být, a že olympionici tu nebudou muset na rozdíl od dělníků chodit s přilbami na hlavách.

„Stíháme to, myslím, že přípravy jdou správným směrem. Neustále tu dělá přibližně 150 dělníků, makají každý den. Jen v neděli a o svátcích mají pauzu, ale jinak pořád pracují. Ještě tenhle rok by to mělo být hotové.“

Pravdou je, že to nejdůležitější už mají za sebou - osm hrubých staveb, takových osm bloků už dávno stojí.

„Máme tu 600 pokojů a 3800 postelí, jedná se v podstatě o apartmány. Máme tři typy, obvykle je tam jedna kuchyň a dva pokoje, a jeden obývací pokoj. V jednom z bloků bude obrovská jídelna, ve volném čase budou moci sportovci využít různá hřiště,“ říká Jaekwoo Lee, jak bude zanedlouho vypadat olympijská vesnice.

David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme