Čína a Rusko vetovaly sankce proti Sýrii. Rezoluce by ublížila mírovým rozhovorům, tvrdí Moskva

Radou bezpečnosti OSN opět neprošly sankce vůči syrskému režimu. Znovu je vetovaly Rusko a Čína. Sankce měly postihnout vybrané syrské představitele a společnosti v souvislosti s údajným použitím chemických zbraní proti civilistům. Moskva sankce odmítla s tím, že by opatření poškodilo mírové rozhovory mezi syrskou vládou a rebely.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie (ilustrační foto)

Aleppo, Sýrie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Rusko odmítlo protisyrské sankce už po sedmé. Moskva totiž dlouhodobě v syrském konfliktu stojí na straně režimu prezidenta Bašára Asada. Náměstek ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov uvedl, že by sankce poškodily dialog v Ženevě, označil je za naprosto nekonstruktivní krok. Také řekl, že klima při rozhovorech teď prý bude negativní už z důvodu, že se o takové rezoluci vůbec v Radě bezpečnosti hlasovalo.

Mluvčí vyjednávací komise, která při jednání v Ženevě reprezentuje syrskou opozici, Salem al-Muslet vyjádřil nad ruským vetem politování. Agentuře Reuters ale řekl, že doufá, že Rusko má nějaký plán jak ženevské rozhovory posunout. Podle něj je totiž jedinou zemí, která může zatlačit na prezidenta Asada, právě Rusko.

Asadovi vojáci provedli osm chemických útoků v bitvě o Aleppo, tvrdí organizace Human Rights Watch

Číst článek

Peking se k Moskvě při hlasování o protisyrských sankcích přidal už po šesté. Čínský velvyslanec při OSN Liu Jieyi uvedl, že Čína nesouhlasí s využitím chemických zbraní, ale vzhledem k tomu, že vyšetřování chemických útoků stále pokračuje, je prý podle Pekingu na sankce brzy. Čína také zdůrazňuje, že její dlouhodobou politikou je nevměšovat se do záležitostí cizích států.

Sankce namířené proti Asadově režimu kvůli údajnému použití chemických zbraní se měly týkat 11 syrských, hlavně armádních, představitelů a také deseti organizací. Sankce také měly zakázat dodávky vrtulníků syrské vládě.

Z patnácti členů Rady bezpečnosti pro rezoluci hlasovalo devět států, proti byla kromě Ruska a Číny také Bolívie. Etiopie, Egypt a Kazachstán se hlasování zdržely. Rezoluci navrhly Spojené státy, Velká Británie a Francie.

Sýrie měla použít chemické zbraně proti povstalcům několikrát

Vyšetřovatelé OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní už dříve uvedli, že syrský režim použil chemické zbraně minimálně ve třech případech v roce 2014 a 2015.

Poslední obvinění syrského režimu z použití chemických zbraní vznesla tento měsíc organizace Human Rights Watch. Podle té syrská armáda loni podnikla od 17. listopadu do 13. prosince nejméně osm chemických útoků v bojích o Aleppo. Syrské vrtulníky prý na město shazovaly barely s chlorem. Sýrie ale stále všechna obvinění odmítá.

Mezinárodní úmluva o chemických zbraních zakazuje používání látek jako je chlor pro vojenské účely. Sýrie tuto úmluvu podepsala v roce 2013.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme