Hokej je v Koreji nový a neznámý sport, říká trenér Martinec. Doufá, že ZOH neskončí fiaskem

Český hokejový tým se za rok v základní skupině ZOH utká s Kanadou, Švýcarskem a také s Jižní Koreou. Domácí výběr bude na Hrách v Pchjongčchangu považován za největšího outsidera. Aby výsledky Asiatů nebyly tak zlé, šíří v této zemi hokejovou osvětu bývalý trenér Sparty Patrik Martinec.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Martinec při tréninku Anjangu Halla

Patrik Martinec při tréninku Anjangu Halla | Foto: David Nyč

Bývalý útočník vede v Jižní Koreji hokejisty Anjangu Halla, v jehož středu se pohybuje naprostá většina reprezentantů. Z přelidněného metra a rušnou ulici se jen pár kroky dostanete do útulné hokejové haly. „Patrik je hodný chlap. Moc nám pomáhá a díky němu se zlepšujeme,“ říká jeden z hráčů Won Džun.

Práci českého kouče ocenil také Kanaďan Alex Plante. Naturalizovaný Korejec, který se dokonce krátce objevil také v NHL. Za tři sezony odehrál v Edmontonu deset utkání. Patrik Martinec skoro vypadá, jako kdyby byl v Jižní Koreji už jako doma. Zvlášť, když v civilu vchází do jedné z místních restaurací.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patrik Martinec se v Jižní Koreji zabydlel, ve svém celku má mnoho reprezentantů

„Hospodský slang mi jde, ale nanejvýš si objednám jídlo,“ uvádí Patrik Martinec. V Asii je však hlavně kvůli hokeji. „Hokej je tu nový sport a naprosto neznámý. Když se řeknou brusle, znamená to pro Korejce short track a krasobruslení,“ vypráví zážitky rodák z Jilemnice. Dobře také ví, že skupina na ZOH 2018 bude pro Jižní Koreu neřešitelná. Doufá ale, že se místní reprezentace vyhne fiasku.

Těžko předpovídat, jestli se mu jeho přání vyplní. Zvlášť Kanaďané by mohli korejský národní tým pořádně prohnat. Možná by na to ani nepotřebovali, aby se kvůli Hrám přerušila NHL. Také domácí výběr ale bude reprezentovat několik Kanaďanů, kteří získali korejské občanství.

„V týmu jich je šest a k tomu jeden Američan. Všichni se zlepšují každý den a bude to pro ně velký zážitek. Já jenom doufám, že se na ledě nebudou fotit a dělat si selfíčka,“ dodává Martinec.

David Nyč, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme