„Penisový básník“ v Barmě se nevzdává

1. březen 2017

Francouzský deník Le Monde zaujal příběh netradičního disidenta z Barmy. Tamní opoziční básník Saung Kha byl uvězněn na několik měsíců za pár veršů, které napsal. Poté, co byl propuštěn, se snažil dosáhnout toho, aby nová vláda Národní ligy pro demokracii zrušila zákon, který omezuje svobodu slova. Jeho snaha je ale podle deníku Le Monde marná.

Zmíněná nová hvězda boje za demokracii v Barmě zdánlivě vyvolá úsměv. Poukazuje totiž na své mužství. Nejde ale o mladíka posedlého sexem. Dvaceti čtyřletý Saung Kha je angažovaný umělec. Během věznění kvůli své tvorbě se stal veřejně známým a dostal přezdívku “básník penisu”.

V zimě 2015 byl zmíněný mladý literát zatčen za to, že údajně urazil Theina Seina, odcházejícího prezidenta a bývalého generála vojenské junty, která vládla v Barmě v letech 1962 až 2011, dočteme se v Le Monde. Mladý literát napsal verše o tom, že si na přirození nechal vytetovat prezidentův portrét. A v básni dále stojí: „Má láska si toho všimla až po svatbě a byla velmi znechucena. Nemůžu ji uklidnit.”

Hanobné verše na internetu znamenají vězení

Literární hodnotu básně neocenil ani zmíněný Thein Sein, kdysi premiér diktátorského režimu, který se stal hlavou státu v první fázi demokratizace v roce 2011, když se junta rozpustila. Umělec ujišťoval, že na svém mužství žádné tetování nemá. Byl ovšem zatčen a odsouzen na základě takzvaného zákona o telekomunikacích. Paragraf 33d dovoluje uvěznit až na tři roky každého, kdo se dopustí urážky činitelů státu na internetu a sociálních sítích. Saung Kha své verše zveřejnil právě na internetu.

Mladík se dostal do vězení na půl roku a vrátil se z něj v květnu 2016. To bylo těsně před vytvořením nové vlády, kterou de facto řídí státní poradkyně Aung Schan Su Ťij. Její Národní liga pro demokracii ve volbách porazila stranu bývalých generálů. Zmíněný mladý muž je člen mládežnické odnože ligy pro oblast Rangúnu. Přesto v boji za svobodu slova pokračuje. Nikoliv však už proti bývalým generálům, ale ve vlastní politické straně, uzavírá svůj článek francouzský deník Le Monde.

V tomto případě se nedá mluvit o faktickém disidenství. Umělec není odpůrcem Su Ťij, kterou většina Barmánců nadále zbožňuje. Stal se ale součástí názorového směru, který je v Barmě zatím v menšině a který kritizuje politický styl ženy, jíž dal přezdívku “Lady”.

autor: mam
Spustit audio