Jihočeská muzea nabízí návštěvníkům speciální expozice

18. květen 2005

Většina jihočeských muzeí se snaží přilákat návštěvníky tím, že se specializují na určité téma. Obvykle vycházejí z toho, co je pro jednotlivá místa charakteristické. Některé menší expozice se však nebojí ani exotiky či kuriozit.

Například strakonické muzeum je zaměřeno na dudáctví, jindřichohradecké proslavily Krýzovy jesličky a pěvkyně Ema Destinnová, českokrumlovské má unikátní keramický model města a nyní pořádá mnoho akcí k výročí Adalberta Stiftera. Písecké popisuje rýžování zlata a má pozoruhodnou přírodovědnou expozici včetně akvárií s živými rybami. Jeho pobočkou je muzeum v Protivíně, jež ukazuje i tropický prales a buduje mořskou expozici.

"Vždy záleží na lidech - a v muzeích pracují odborníci, jimž naše republika může být malá, a tak získávají další poznatky i jinde," řekl ČTK František Chrastina z Jihočeského krajského úřadu. Je to podle něj případ nejen lidí z píseckého muzea, ale i historiků z Jindřichova Hradce, kteří při svých zahraničních poznávacích expedicích mapují památníky a hroby válečných letců. Odborníci, které ČTK v anketě oslovila, se shodují v tom, že pasivní prohlídka exponátů za sklem už lidem nestačí. "Muzeum dávno není zkostnatělá instituce se zaprášenými vitrínami," upozornil Chrastina. Cestami, jak zaujmout, je hledat přitažlivá témata pro výstavy, vytvářet speciální programy pro školní děti, trendem jsou interaktivní expozice, které návštěvníka zapojí do hry. Další možností je vstup zdarma, který například k dnešnímu Dni muzeí nabízí muzea v Jindřichově Hradci či Slavonicích. Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích v této souvislosti otevře své expozice bezplatně tuto sobotu.

Jihočeský kraj je zřizovatelem sedmi muzeí, mezi nimiž je i Alšova jihočeská galerie chápaná jako muzeum výtvarného umění. Mezi tyto organizace letos ze svého rozpočtu rozdělil 94,8 milionu korun, loni to bylo 74,7 milionu. Pod hlavičkou kraje funguje většina bývalých okresních muzeí a Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, které je největší institucí svého druhu v kraji a z hlediska unikátnosti a rozsahu sbírek i počtu odborných pracovníků nemá v jižních Čechách konkurenci. Má 18 sbírkových souborů, v nichž je zhruba 800.000 předmětů. "Významnou součástí naší práce je badatelská činnost. Úkoly muzea jsou dané zákonem: sbírat, odborně sbírky zpracovávat, trvale uchovávat a vystavovat exponáty," řekl ředitel Jihočeského muzea Pavel Šafr. Označení muzeum však není chráněné, takže se pod ním skrývá i řada komerčních panoptik ukazujících mučicí nástroje či voskové figuríny. "V podstatě se tak může jmenovat každé hokynářství," upozornil Šafr, který naopak oceňuje nadšení, s nímž budují muzea různé zájmové spolky či soukromí sběratelé.

Velké a významné je pro jižní Čechy Husitské muzeum v Táboře, které zřizuje ministerstvo kultury. Téhož zřizovatele má i Národní zemědělské muzeum v Hluboké nad Vltavou. Síť muzeí podle odborníků dostatečně pokrývá potřeby kraje. Návštěvnost se stabilizovala, žádné z nich není existenčně ohroženo. Naopak jsou snahy otevírat další, například v Třeboni či v Kaplici, kde chce radnice rozšířit nabídku pro turisty expozicí o historii města. Řada muzeí funguje pod hlavičkou města. "I menší muzea mají zajímavé sbírky, například v Netolicích je jedna z největších sbírek pohlednic v republice, muzeum v Týně nad Vltavou má specializovanou expozici na jihočeské loutkáře," připomněl Šafr, podle něhož je významné také nedávno otevřené Muzeum Schwarzenberského kanálu v Chvalšinách na Českokrumlovsku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio