Pozor na nepoctivé prodejce léků na internetu. Nabízejí pochybné výrobky proti parazitům

Jihočeští vědci varují před nepoctivými internetovými prodejci léků. Nabízejí údajné přípravky proti parazitům, které zároveň vydávají za univerzální léčebné prostředky. Podle distributorů mají pacientům pomoci třeba i v boji s rakovinou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto)

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain | Zdroj: Pixabay

Prodejci uveřejnili na svých internetových stránkách článek, podle kterého v Česku každoročně umírá 850 tisíc lidí kvůli parazitům. Například tasemnice podle nich může způsobit rakovinu.

Distributoři ale podle jihočeských vědců uvádějí smyšlené informace o množství parazitů i jejich důsledcích na lidské zdraví. Podle zjištění parazitologů z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Olega Ditricha a Romana Kuchty parazitů v lidském organismu výrazně ubylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozor na nepoctivé prodejce léků na internetu. Nabízejí pochybné výrobky proti parazitům. Podrobnosti zjišťovala Jitka Cibulová Vokatá

Škrkavka dětská a roup se podle nich vyskytují u lidí už jen vzácně a neohrožují v žádném případě lidské zdraví.

Údajný lék je také podle prodejců univerzální preparát na všechna onemocnění, která způsobují paraziti.

Vědci ale upozorňují na to, že na stránkách jsou fiktivní odborníci z neexistujících institucí. Na ilustračních fotografiích jsou sice podle nich orgány napadené parazity, nejde ale o orgány lidské, nýbrž zvířecí.

„Nejvíc lživých informací jsme našli u produktů Herbal Tea Anti Parasite a Detoxic,“ vyjmenovává přípravky na bázi placeba českobudějovický parazitolog Roman Kuchta. „Když si chcete zboží koupit nebo ověřit, kdo ho vyrábí, tak tu informaci nikde nenajdete,“ dodává.

„Když se podíváme na složení, oni tvrdí, že to je extrakt z řebříčku lékařského a hřebíčku. Je to v množství, které asi neuškodí, ale rozhodně v těchto koncentracích vás to nezbaví parazitů, ani kdybyste je měli. A samozřejmě vás nemohou zbavit těch onemocnění, která jsou tam uvedena, včetně třeba rakoviny,“ dodává Ditrich.

Až čtvrtina lidí v Česku kupuje léky přes internet. Důvodem jsou výhodnější ceny i pohodlí

Číst článek

Český rozhlas se pokusil prodejce kontaktovat. Na záznamníku byl ale jen namluvený vzkaz v angličtině, který reportéry ujistil, že se jim distributor brzy ozve. To se zatím nestalo.

Několik podobných případů už minulý rok řešila a stále řeší Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Podle mluvčího Pavla Kopřivy tito prodejci porušili zákon. „Pokud zadavatel reklamy spojuje doplněk stravy s nepovoleným zdravotním, nebo dokonce léčebným tvrzením, jde o porušení zákona, které je možné trestat pokutou až do výše dva miliony korun,“ řekl Kopřiva.

Boj vědců proti těmto distributorům podle Ditricha a Kuchty jen tak neskončí. Povedou s nimi nikdy nekončící boj na internetových stránkách České parazitologické společnosti www.parazitologie.cz. Tam mohou všichni zájemci poslat i jakékoli dotazy k tomuto tématu.

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme