Kmoníček bude novým českým velvyslancem v USA. Američané s tím souhlasili, oznámil Hrad

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček bude novým českým velvyslancem ve Spojených státech. Kancelář prezidenta republiky o tom byla oficiálně informována prostřednictvím českého velvyslanectví Washingtonu, uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Kmoníček bude podle něj dál působit i jako zahraničněpolitický poradce prezidenta Miloše Zemana. Na postu velvyslance střídá Petra Gandaloviče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Hynek Kmoníček

setkání Miloše Zemana s velvyslanci, Hynek Kmoníček | Foto: Martin Svozílek

Hynku Kmoníčkovi byl podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka udělen takzvaný agrément. Američané tedy s jeho jmenováním vyslovili souhlas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hynek Kmoníček bude novým českým velvyslancem ve Spojených státech. Ve vysílání Radiožurnálu mluvil nejen o nových výzvách

„Bude mi velkou ctí reprezentovat Českou republiku ve Spojených státech amerických. Těším se na nové příležitosti a výzvy,“ uvedl na Twitteru Kmoníček.

„Výzva je to v tom, že naše vztahy se Spojenými státy byly v posledních letech sice velmi blízké a přátelské, ale trochu v nich chybělo nějaké velké centrální téma,“ doplnil Kmoníček.

„Velkým centrálním tématem bude boj proti mezinárodnímu terorismu a naše angažmá v Sýrii. Předpokládáme, že bychom měli být jedním z těch států, který bude pomáhat americké straně přesvědčovat i ostatní spojence v NATO a sebe samotné, že bychom se měli opět dostat ke dvěma procentům výdajů na svoji vlastní obranu v Severoatlantické alianci. Máme připraveno i několik velkých hospodářských témat,“ vyjmenoval.

Jmenování velvyslance
Podle pravidel platných v Česku nového velvyslance navrhuje ministr zahraničí vládě a po schválení je návrh předložen prezidentovi. Ten velvyslance jmenuje. Údaje o něm jsou pak odeslány přijímající zemi, která v řádu týdnů až měsíců vysloví souhlas (agrément), jehož odepření bývá výjimečné. Až poté je podle zvyklostí obvyklé zveřejnit jméno nového velvyslance.

Do funkce zřejmě nastoupí během následujích čtrnácti dnů. Jeho prvním úkolem bude zřejmě příprava návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě, kde má jednat s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Na cestě plánované na druhou polovinu dubna hlavu státu doprovodí ministři financí Andrej Babiš (ANO) a vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přesný termín schůzky obou prezidentů zatím není zcela jasný.

„Asi bude chvíli trvat, než získáme přesné datum prezidentské návštěvy,“ uvedl Kmoníček. „Je zcela jasné, že to bude muset být mezi 21. a 30. dubnem. A spíše blíže k tomu 30. dubnu,“ upřesnil.

Prezident představil Kmoníčka jako budoucího českého velvyslance v USA už během své zářijové návštěvy ve Spojených státech, a to v rozporu s pravidly diplomacie. Zeman řekl, že pověřovací listiny pro Kmoníčka už podepsal. Ministerstvo zahraničí tehdy odmítlo komentovat s tím, že Kmoníček dosud nemá právě zmíněný agrément.

Zemanův postup ale podle Kmoníčka jeho nástup do nové funkce nezkomplikoval. Celý proces naopak zkomplikovalo střídání amerických prezidentů. „Můj spis dorazil do Bílého domu v den inauguraci, kdy se v Bílém domě vynulují počítače,“ uvedl Kmoníček.

Kmoníček už působil jako velvyslanec v Austrálii nebo Indii, několik let pracoval také jako český velvyslanec při OSN. Kmoníčkovou doménou je jinak hlavně problematika Blízkého východu.

Čtyřiapadesátiletý Hynek Kmoníček se narodil v Pardubicích a vystudoval obor hudební vědy na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. Na přelomu 80. a 90. let studoval arabštinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

V polovině devadesátých let pak absolvoval postgraduální studium hebrejštiny, arabštiny a moderní historie Blízkého východu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě.

Kmoníček nejprve působil jako koncertní hráč na loutnu a kytaru, pracoval také jako učitel hudby. Později na univerzitách přednášel angličtinu, arabštinu a moderní historii Blízkého východu.

Ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček | Foto: ČTK

Kariéru diplomata zahájil Kmoníček v roce 1995, když ministerstvo zahraničí hledalo jazykově vybaveného odborníka pro záležitosti mírového procesu na Blízkém východě. Na ministerstvu vystřídal řadu funkcí. Mimo jiné byl náměstkem ministra, českým velvyslancem při OSN v New Yorku, velvyslancem pro Indii, Bangladéš, Nepál, Maledivy a Srí Lanku a velvyslancem v Austrálii.

Kmoníček působí od března 2013 jako ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře.

V pozici jednoho z nejbližších spolupracovníků prezidenta Zemana například před čtyřmi lety urovnával spory mezi Hradem a Černínským palácem ohledně jmenování velvyslanců. Ministrem zahraničí byl tehdy Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Mírnil také rozepři mezi Zemanem a bývalým americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Prezident předloni uvedl, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené poté, co se diplomat pozastavil nad Zemanovou účastí na oslavách konce války v Rusku.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme